Белият дом казва, че парите за Украйна са на привършване

ЕС и Свят 04.12.2023 18:00 Снимка: ДНЕС+

Белият дом казва, че парите за Украйна са на привършване

Бюджетният директор на Белия дом Шаланда Йънг предупреди в писмо до председателя на Камарата на представителите на републиканците Майк Джонсън и други лидери на Конгреса в понеделник, че на Съединените щати им липсват време и пари, за да помогнат на Украйна да води войната си с Русия, предава "Ройтерс".

Администрацията на президента Джо Байдън през октомври поиска от Конгреса близо 106 милиарда долара за финансиране на амбициозни планове за Украйна, Израел и граничната сигурност на САЩ.

Републиканците контролират Камарата на представителите с тънко мнозинство, а финансирането за Украйна стана политически противоречиво сред някои десни законодатели.

Йънг каза в писмо, разпространено от Белия дом, че спирането на финансирането и потока от оръжия към Украйна ще увеличи вероятността от руски победи.

"Искам да бъда ясна: без действия на Конгреса до края на годината ще изчерпим ресурсите си, за да набавим повече оръжия и оборудване за Украйна и да предоставим оборудване от американски военни запаси", написа тя. "Няма наличен вълшебен съд с финансиране, за да посрещнем този момент. Свършихме парите - и почти ни изтече времето."

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599