Беларуски активист, живеещ в изгнание в Украйна, намерен обесен в парк

ЕС и Свят 03.08.2021 11:44 Снимка: ДНЕС+

Беларуски активист, живеещ в изгнание в Украйна, намерен обесен в парк

Беларуски активист, живеещ в изгнание в Украйна, е бил намерен обесен в парк близо до дома си в Киев тази сутрин, а украинската полиция заяви, че е образувала наказателно производство за убийство, предаде "Ройтерс".

Виталий Шишов, който ръководеше базирана в Киев организация, която помага на беларуси, избягали от преследване, беше обявен за изчезнал от партньора си вчера, след като не се завърнал вкъщи от бягане.

Полицията обяви, че е образувала наказателно производство за предполагаемо убийство, включително разследване дали убийците са се опитали да прикрият престъплението като самоубийство.

Шишов се чувстваше под постоянно наблюдение, откакто напусна Беларус миналата година, след като участва в антиправителствени протести, се казва в изявление на колегите му. Той беше предупреден за възможни заплахи, включително да бъде отвлечен или убит.

"Изчезналият вчера в Киев беларуски гражданин Виталий Шишов беше намерен обесен днес в един от киевските паркове, недалеч от мястото на пребиваване", се уточнява в съобщението на полицията.

Украйна, Полша и Литва се превърнаха в убежище за беларусите по време на репресиите на президента Александър Лукашенко след спорните избори миналата година.

Шишов ръководи групата "Беларуски дом в Украйна" (БДУ), която помага на беларусите да намерят квартира, работа и правни съвети, според нейния сайт.

"Също така многократно бяхме предупредени както от местни източници, така и от нашите хора в Република Беларус за всякакви провокации, включително отвличане и ликвидация", се казва в изявление на БДУ, като се допълва: "Виталий се отнасяше към тези предупреждения стоически и с хумор."

Организацията заяви в вчера, че не може да се свърже с Шишов. Тя уточни, че Шишов е напуснал жилището си в 9 часа сутринта и е трябвало да се върне час по-късно.

Беларуските власти характеризират антиправителствените протестиращи като престъпници или насилствени революционери, подкрепяни от Запада, и описват действията на собствените си правоприлагащи органи като подходящи и необходими.

БДУ трябваше да организира шествие в Киев на 8 август, за да отбележи година от началото на масовите протести срещу Лукашенко./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448