Байдън за скандалната статия: Поредната клеветническа кампания

ЕС и Свят 18.10.2020 10:43 Снимка: ДНЕС+

Байдън за скандалната статия: Поредната клеветническа кампания

Демократичният кандидат за президент Джо Байдън в петък реагира гневно срещу статията в Ню Йорк Пост, предаде Business insider.

Припомняме, че скандална статия за неговото семейство бе разпространена тази седмица и тя бе засегната от Доналд Тръмп на предизборен митинг, след което ФБР стартира провека.

В материала се твърди, че бизнесменът Хънтър Байдън се е опитал да организира среща с украински служител, докато баща му Джо е бил все още вицепрезиден.

След кампания в щата Мичиган, Байдън бе попитан от репортери относно набиращия сила скандал.

Това е поредната клеветническа кампания, каза той.

ФБР провежда разследване дали публикуваните от вестник "Ню Йорк пост" имейли на Хънтър Байдън, открити в лаптоп в сервиз за ремонт на компютри в Делауеър, са свързани с операция на чуждестранни разузнавателни служби. Това съобщиха двама източници пред NBC News.

ФБР иззе лаптопа и твърдия диск със съдебна заповед. По-късно заповедта бе публикувана в "Ню Йорк пост". Бюрото отказва коментар.

 

Консервативният таблоид публикува няколко истории на база на имейли, които според вестника са предадени от Руди Джулиани, адвокат на президента Доналд Тръмп. В първата история се разказва за среща между бившия вицепрезидент Джо Байдън и представител на украинската компания "Бурисма", която е плащала заплата на Хънтър Байдън.

От кампанията на бившия вицепрезидент коментираха, че няма доказателства срещата да се е осъществила. Говорител на Байдън припомни, че Джулиани е дискредитиран заради разпространение на конспиративни теории и връзките си с фигури, които са обвързани с руското разузнаване.

След публикациите се появиха въпроси как вестникът се е сдобил с имейлите и другите материали. "Ню Йорк пост" пише, че материалите са открити в изоставен лаптоп в сервиз за компютри в Делауеър през април 2019 г. Собственикът на сервиза свалил личния материал от лаптопа. Вестникът пише, че собственикът се е обадил на ФБР и на сътрудник на Джулиани. Той също вярвал, че лаптопът е на Хънтър Байдън, защото е имало стикер на него с името Beau Biden Foundation, името на фондация на починалия му брат. Собственикът на сервиза свалил информацията и по-късно я предал на адвокат на Джулиани. Стив Банън, бившият съветник на Доналд Тръмп, съобщил на вестника за съществуването на твърдия диск в края на септември и Джулиани предоставил копие на таблоида в неделя.

Не е ясно дали цитираните имейли са достоверни.

Джулиани, който призна, че с негова помощ материалът е бил публикуван, в миналото се опитва да намери информация срещу Байдън с помощта на човек, идентифициран от американското разузнаване като руски агент.

Въпроси около достоверността на имейлите принуди "Фейсбук" и "Туитър" да ограничат споделянето на историята, което предизвика остра реакция от консерваторите.

Много коментатори смятат, че е трудно да се повярва, че Хънтър Байдън би захвърлил лаптоп с подобна информация в сервиз.

Има спекулации, че материалът може да е придобит след хакерска атака по профили на Хънтър Байдън и поставена в лаптопа като правдоподобно обяснение как материалът е станал публичен.

 

През януари бе съобщено, че руски хакери са проникнали в мрежите на "Бурисма"./news.bg

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15509
RON RON 10 4.0113
TRY TRY 10 2.10115
USD USD 1 1.65021