Байдън участва във виртуална среща на натовските държави от Източна Европа, акцентът е Украйна

ЕС и Свят 10.05.2021 16:40 Снимка: ДНЕС+

Байдън участва във виртуална среща на натовските държави от Източна Европа, акцентът е Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се присъедини към виртуална среща на ръководителите на източноевропейските държави от НАТО, провеждана в румънската столица Букурещ днес. Това обяви румънският президент Клаус Йоханис, като акцентът е върху сигурността в Черноморския регион и Украйна, информира "Ройтерс".

Срещата на Букурещката деветка, група европейски страни от източния фланг на НАТО, се домакинства от Йоханис и президента на Полша Анджей Дуда и има за цел координиране на позициите по отношение на сигурността на страните от региона.

"Радвам се да приветствам Джо Байдън на срещата Букурещ9, на която съм домакин в Букурещ днес", отбеляза Йоханис в профила си в "Туитър".

"Заедно с президента Анджей Дуда също ще приветстваме... Йенс Столтенберг в подготовката на срещата на НАТО, фокусирайки се върху трансатлантическите отношения, НАТО 2030, отбраната и възпирането на източния фланг", допълни държавният глава на северната ни съсевка.

Байдън, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и президентите на България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва и Словакия ще вземат участие във видеоконференцията.

"В... изявлението, което деветте ще публикуват след срещата, ще бъде проблемът за сигурността в Черноморския регион и свързаните с това проблеми за сигурността в Украйна", уточни пред репортери ръководителят на Бюрото за национална сигурност на Полша Павел Солох.

По-рано този месец Вашингтон заяви, че може да увеличи помощта в областта на сигурността за Киев, след като Русия струпа войски близо до границата си с украинската източна област Донбас, където украинските войски са в конфликт с подкрепяните от Москва сепаратисти./news.bg

CHF CHF 1 1.78338
GBP GBP 1 2.27732
RON RON 10 3.97163
TRY TRY 10 1.88419
USD USD 1 1.6386