Байдън ще обяви общ план за отношенията между САЩ и Саудитска Арабия

ЕС и Свят 28.02.2021 11:58 Снимка: ДНЕС+

Байдън ще обяви общ план за отношенията между САЩ и Саудитска Арабия

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще излезе с съобщение относно Саудитска Арабия в понеделник. Новината идва часове, след като доклад на американското разузнаване обвърза саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман с убийството на журналиста на в. "Вашингтон пост" Джамал Кашоги, предаде АП.

Байдън не е посочил точните аспекти на американо-саудитските връзки, които съобщението ще засегне, отбелязвайки че разкриването ще се съсредоточи върху това, което Вашингтон "ще прави със Саудитска Арабия като цяло".

В по-ранно интервю Байдън подчерта, че САЩ възнамеряват да държат Саудитска Арабия отговорна за случая Кашоги.

Президентът ще трябва да реши дали да забрани на принц Мохамед да влиза в Съединените щати или да му наложи други санкции. Байдън е засегнал значението на универсалните права на човека и върховенството на закона. Но не се казва нищо по-конкретно за саудитските арести на дисиденти и журналисти.

Кашоги бе жестоко убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Престолонаследникът отрече да е замесен. Саудитските власти твърдят, че смъртта му е резултат от "измамната операция" на екип от агенти, изпратени да го върнат в кралството.

Петима души са получили смъртни присъди за убийството от саудитския съд, но миналия септември те бяха заменени с 20 г. затвор на процес при закрити врата в Саудитска Арабия.

Рияд минава за ключов съюзник за Белия дом в района на Близкия изток. Саудитска Арабия е смятана за единствена сила в региона, която може да се противопостави на експанзията на Иран./news.bg

CHF CHF 1 1.77271
GBP GBP 1 2.2502
RON RON 10 3.97203
TRY TRY 10 2.02065
USD USD 1 1.63476