Байдън отново повтори, че Русия може да нахлуе в Украйна през февруари

ЕС и Свят 28.01.2022 16:08 Снимка: ДНЕС+

Байдън отново повтори, че Русия може да нахлуе в Украйна през февруари

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че има "голяма вероятност" Русия да нахлуе в Украйна следващия месец, съобщи Белият дом, цитиран от BBC.

Междувременно Русия заяви, че вижда "малко основания за оптимизъм" в разрешаването на кризата, след като Вашингтон отхвърли основните искания на Москва.

Натрупването на десетки хиляди руски войници по границите на Украйна през последните седмици разпали страховете от инвазия. Русия отрича да планира такава.

Президентът на САЩ е направил коментарите в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски в четвъртък.

"Президентът Байдън каза, че има голяма вероятност руснаците да нахлуят в Украйна през февруари. Той го каза публично, ние предупреждаваме за това от месеци", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност на Белия дом Емили Хорн.

По време на разговора Байдън e потвърдил готовността на Съединените щати, заедно с техните съюзници и партньори, "да реагират решително, ако Русия нахлуе в Украйна", посочва се в изявление на Белия дом. По думите на Зеленски двамата са "обсъдили последните дипломатически усилия за деескалация и са се договорили за съвместни действия за в бъдеще".

CNN и други американски медии обаче твърдят, че двамата президенти не са били на едно мнение относно това колко непосредствена е заплахата от руска атака. Някои военни експерти предполагат, че Русия може би изчаква земята в Украйна да замръзне, за да може да придвижи по-лесно тежко оборудване.

Москва отрича да планира нахлуване, но миналия месец отправи искания за гаранции за сигурност към Запада, включително Украйна никога да не може да се присъедини към военния алианс НАТО. САЩ отхвърлиха това ключово настояване, като същевременно предложиха на Москва - по техни думи - "сериозен дипломатически път напред".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че отговорът на САЩ оставя "малко основания за оптимизъм", но добави, че "винаги има перспективи за продължаване на диалога, това е в интерес и на нас, и на американците"./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648