Байдън обявява нови мерки за ваксините преди сесията на ООН

ЕС и Свят 13.09.2021 09:11 Снимка: ДНЕС+

Байдън обявява нови мерки за ваксините преди сесията на ООН

Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви следващите си стъпки за увеличаване на световните доставки на ваксини срещу преди началото на тазгодишното Общо събрание на ООН. Това съобщи  главният хирург на САЩ Вивек Мърти, цитиран от "Блумбърг".

Сесията започва на 21 септември.

САЩ се ангажираха да дарят повече от 600 милиона дози ваксини до средата на 2022 г., въпреки че ще бъдат необходими милиарди, за да се ограничи пандемията.

Предишните усилия на Байдън да събере глобални дарения не постигнаха целта си. Лидерите на страните от Г-7 се надяваха през юни да обявят 1 милиард нови дози, но достигнаха само 613 милиона нови дози.

Това включва 500 милиона дози Pfizer от САЩ, които започнаха да се доставят през август. Правителството на САЩ е дарило вече повече от 140 милиона дози.

Припомняме, че по-рано днес Байдън и китайският лидер Си Дзинпин са обсъдили въпроса с коронавируса. Разговорът е продължил около 90 минути и на него е станало ясно, че установяването на произхода на COVID-19 остава приоритет на Вашингтон.

Американският президент е подчертал колко е важно да има възможност за лични разговори между двамата лидери.

Относно обсъждането на темата с коронавируса Псаки не отговори директно дали Байдън е предявил претенции към Си Дзинпин за нежеланието на Китай да участва във втората фаза на проучването на Световната здравна организация. Вместо това тя подчерта, че това решение на Пекин е било публично оценено от Байдън.

Световната здравна организация по-рано призова за глобален мораториум върху поставянето на трета, т.нар. бустер доза ваксина срещу COVID-19 поне до края на годината.

Целта е да се осигурят повече ваксини за развиващите се страни. Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус подчерта, че нито една такава държава към момента не е успяла да ваксинира дори 10% от населението си./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448