Байдън блокира нов опит на Тръмп да лиши Конгреса от документи за атаката от 6 януари

ЕС и Свят 27.10.2021 08:44 Снимка: ДНЕС+

Байдън блокира нов опит на Тръмп да лиши Конгреса от документи за атаката от 6 януари

Президентът на САЩ Джо Байдън блокира втори опит на своя предшественик Доналд Тръмп да попречи на Конгреса да получи поисканите документи във връзка с разследването на базредиците в Капитолия, съобщи VoA. Байдън разпореди и последният пакет документи да бъде предаден на законодателите.

Официалният представител на Тръмп Тейлър Будович засега се въздържа да коментира случая.

Припомняме, специална комисия на Конгреса разследва атаката на привърженици на Тръмп срещу Капитолия на 6 януари, която целеше да попречи на утвърждаването на Байдън като президент на САЩ.

По-рано през този месец Байдън блокира първия опит на Тръмп да лиши комисията от достъп до документи, свързани със събитията от 6 януари, след което експрезидентът се обърна към съда.

И в двата случая Белият дом заяви, че Конгресът трябва да установи обстоятелствата, довели до "най-сериозната атака срещу обект на федералното правителства от времената на Гражданската война досега".

С оглед на спешността на искането на законодателите да получат необходимите документи, Байдън нареди на службата по архивите да предостави документите 30 дни, след като Тръмп е уведомен за това искане, ако междувременно не се намеси съдът.

Освен това комисията иска да изслуша свидетелските показания на редица лица, включително високопоставени сподвижници и съюзници на Тръмп. Сред тях е Стив Банън, който отказа да се яви в Конгреса - така той рискува да му бъде повдигнато обвинение./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448