Българи в Северна Македония поискаха среща с Оливер Вархей

ЕС и Свят 02.12.2022 18:49 Снимка: ДНЕС+

Българи в Северна Македония поискаха среща с Оливер Вархей

С писмо до еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей представители на неправителствени организации, които открито се идентифицират като представители на българската общност в Република Северна Македония, поискаха среща с него, насърчени от изказването му, че желае да ги приеме.

„Ежедневното стигматизиране на нашата българска общност и невъзможността за установяване на диалог с местните органи и националната власт (в Северна Македония) създава предизвикателства за нашата общност, които често надхвърлят нашите индивидуални и колективни възможности. Искрено се надяваме, че диалогът с Вас ще допринесе за намаляване на ежедневния натиск върху нас – гражданите на Република Северна Македония, които не се страхуваме, въпреки риска от дискриминация и език на омразата, открито да защитаваме нашето македонско българско наследство и идентичност”, пише в писмото, подписано от представители на 11 сдружения.

В интервю за телевизия Bulgaria ON AIR преди дни Вархей заяви, че е готов да се срещне с представители на организациите на македонските българи, ако те поискат среща с него. "Вратата ми е винаги отворена за всяка заинтересована страна от която и да е страна-кандидатка", каза той.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648