Бъдещото германско правителство подписа коалиционен договор

ЕС и Свят 07.12.2021 13:57 Снимка: ДНЕС+

Бъдещото германско правителство подписа коалиционен договор

Лидерите на Германската социалдемократическа партия, Алианс 90/Зелени и Свободната демократическа партия подписаха коалиционен договор, по който се работи от месеци. Германските телевизионни станции излъчиха събитието днес.

Очаква се на 8 декември Бундестагът да утвърди социалдемократа Олаф Шолц за нов канцлер. В същия ден новото правителство трябва да положи клетва, а членовете на кабинета на Ангела Меркел, които все още са действащи, ще се оттеглят. С това приключва процесът на съставяне на ново правителство. Самата Меркел неведнъж е заявявала, че тогава ще се оттегли от голямата политика.

Аналена Бербок, виден критик на Русия, ще бъде външен министър, а Роберт Хабек ще бъде ръководител на Министерството на климата и икономическите въпроси и вицеканцлер. Министерството на финансите ще бъде поверено на лидера на либералите Кристиан Линднер, а Министерството на отбраната - на представителката на социалдемократите Кристин Ламбрехт.

Коалиционното споразумение поставя основите на бъдещ кабинет за поне четири години. Документът е договорен на 24 ноември, след което всички членове на трите партии можеха да гласуват за одобрението му и едва сега той е подписан.

Договорът описва различни аспекти на енергийната, социалната, външната и икономическата политика. Всички разпоредби са подробно описани на 177 страници. По-специално новата коалиция на ФРГ се надява на по-нататъшни стратегически преговори между Русия и САЩ по въпросите на разоръжаването и контрола на въоръженията и смята, че Китай също трябва да участва в тях. Нейната цел е свят без ядрени оръжия. Трите страни призоваха за споразумение за удължаване на срока на действие на Договора за мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия. Посочва се още, че трансатлантическият алианс е централен стълб и че НАТО е неразделна част от германската сигурност.

Новата коалиция на ФРГ се ангажира с бързото приключване на преговорите с Иран по ядрената му програма, като настоява Техеран да се върне към пълно спазване на задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) относно ядреното споразумение, включително към Международната агенция за атомна енергия. Бъдещото германско правителство би искало разпоредбите на СВПД да бъдат изпълнени от всички подписали го държави. Бъдещият германски кабинет се противопоставя на отварянето на нови глави в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС заради състоянието на правата на човека. Новата коалиция възнамерява да се застъпи за удължаване на санкциите срещу Беларус, ако Минск не промени политиката си.

Новата германска коалиция признава, че Русия е важен международен играч и е готова за конструктивен диалог с Москва. Бъдещото германско правителство иска да си сътрудничи по-тясно с Русия по въпроси като доставките на водород и преодоляването на глобалните предизвикателства. В същото време трите партии критикуват предполагаемите ограничения на демократичните свободи в Руската федерация и заявяват, че ще увеличат подкрепата си за руското гражданско общество.

Коалицията възнамерява да направи възможно безвизовото пътуване на младите хора от Русия до Германия. В текста се посочва, че пътят към мирно разрешаване на конфликта в Източна Украйна и отмяната на санкциите срещу Русия зависят от пълното изпълнение на споразуменията от Минск. Коалицията предупреди Москва срещу "опитите за дестабилизиране на Украйна" и насилието в Донбас./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448