Австрийският канцлер: Нека ядат бургери! Бедните трябва да се хранят в Макдоналдс

ЕС и Свят 28.09.2023 16:37 Снимка: ДНЕС+

Австрийският канцлер: Нека ядат бургери! Бедните трябва да се хранят в Макдоналдс

Австрийският канцлер Карл Нехамер стана обект на критики, след като се появи видеозапис, в който той казва, че родителите с ниски доходи трябва да хранят децата си с бургери от Макдоналдс, пише "Политико".

"Така какво означава едно дете да не получава топла храна в Австрия? Знаете ли коя е най-евтината топла храна в Австрия? Не е здравословна, но е евтина: хамбургер в Макдоналдс — 1,40 евро, ако купя пържени картофи с него, 3,50 евро. Сега някой сериозно твърди, че живеем в страна, в която родителите не могат да позволят това ястие на детето си", каза той.

"Ако имам твърде малко пари, отивам повече на работа", добавя той във видеото, което е заснето по време на събитие за вино и сирене близо до Залцбург - без да се виждат бургери - потвърди пред Plus24 неговата консервативна Народна партия .

Говорител на Макдоналдс за Австрия каза пред "Политико", че въпреки че цените варират, възможно е да се яде толкова евтино, колкото предлага Нехамер.

Хамбургерът с 250 калории е най-евтиният бургер в менюто.

"От гледна точка на здравия разум, очевидно това е най-лошият здравен съвет, който можете да дадете на някого и определено на деца", каза Дорота Сиенкевич, политически мениджър на EuroHealthNet. "Защото децата не могат наистина да се защитят от въздействието на нездравословния избор на храна", добави тя.

"В Австрия никой не трябва да гладува или да мръзне до смърт през зимата. Защото изтеглихме джакпот в лотарията за родното място", каза Михаел Ландау, президент на Каритас Австрия, която работи за предотвратяване на бедността, в X, известен преди като Twitter. "Но всеки, който казва, че никой в ​​Австрия не гладува или не мръзне, няма представа за реалността на хората", каза той за коментарите на Нехамер.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648