Австралийски щат излиза от COVID блокада след спад на заразените

ЕС и Свят 27.07.2021 12:03 Снимка: ДНЕС+

Австралийски щат излиза от COVID блокада след спад на заразените

Австралийският щат Виктория изглежда ще излезе от тежката COVID блокада във вторник, както беше планирано, след като отбеляза спад в заболеваемостта. 

Съседният щат Нов Южен Уелс обаче откри нови вирусни клъстери и проследи хиляди хора, предаде "Ройтерс". Сидни, най-големият град и столица на Австралия в Нов Южен Уелс, е в петата си седмица на блокиране заради огнище на силно инфекциозния Делта вариант. Блокирането трябва да приключи в петък, но строгите правила могат да бъдат разширени допълнително, тъй като ежедневно новите случаи упорито остават над сто, като много от тях все още са активни в общността, докато са заразни.

Властите обвиниха протестите срещу локдауна в Сидни за скока на заразени и удължените мерки.

Виктория откри 10 нови местни случая, в сравнение с 11 ден по-рано, с всички инфекции, свързани с последното огнище и в карантина през целия им инфекциозен период.

Южна Австралия, която също регистрира инфекции от огнището в Сидни, е на път да излезе от едноседмичното си блокиране в сряда. 

След като много предприятия са затворени, националното правителство смята, че блокирането може да струва на икономиката около 220 милиона щатски долара дневно. Въпреки удара върху икономиката, федералният касиер Джош Фриденберг заяви пред австралийския вестник, че е преждевременно да се говори за потенциална рецесия за икономика, която се е върнала до предпандемичните нива през първото тримесечие.

Бързото проследяване на контактите, строгите правила за социално дистанциране и блокадите помогнаха на Австралия да поддържа ниските си нива на COVID-19 с малко под 33 100 случая и 920 смъртни случая от появата на пандемията за първи път в началото на 2020 г./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448