Австралия и Филипините надграждат връзките си до стратегическо партньорство

ЕС и Свят 08.09.2023 16:03 Снимка: ДНЕС+

Австралия и Филипините надграждат връзките си до стратегическо партньорство

Австралия и Филипините се споразумяха днес да провеждат годишни срещи на министрите на отбраната. Това решение идва след като двете страни надградиха двустранните си връзки до стратегическо партньорство на фона проблемите със сигурността в региона, включително в Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

Австралийският премиер Антъни Албанезе подписа споразумение за стратегическо партньорство с президента на Филипините Фердинанд Маркос младши по време на посещението си в Манила. Това е първото посещение на австралийски лидер там от 20 години.

"Австралия работи с нашите партньори, включително Филипините, за оформянето на регион, където да се поддържа суверенитетът", каза Албанезе на съвместна пресконференция с Маркос след двустранните им разговори.

Маркос подчерта, че близките връзки на двете страните са "ужасно важни".

Миналия месец Филипините проведоха военни учения близо до Южнокитайско море с Австралия. Тя е един от двата двустранни партньори, с които Филипините имат споразумение за статут на гостуващи сили. Това им позволява да предприемат съвместни учения, посещения на високо ниво, диалози и обмен.

Австралия обсъди провеждането на съвместни военноморски патрули в областта.

Албанезе изрази подкрепата си зад арбитражно решение от 2016 г. за Южнокитайско море, което обезсили експанзивните претенции на Китай в стратегическия воден път, през който годишно преминава корабна търговия на стойност около 3 трилиона долара.

"Австралия подкрепя арбитражното решение от 2016 г. в Южнокитайско море. То е окончателно и обвързващо. Важно е то да бъде поддържано занапред", каза Албанезе.

Филипините, Малайзия, Виетнам, Бруней и Тайван имат претенции към определени райони от Южнокитайско море. По-голямата част от търговията на Австралия също минава през региона.

Албанезе потвърди вчера, че ще посети Китай по-късно тази година, първото посещение на австралийски лидер от 2016 г.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095