Атентатор камикадзе взриви лидер на групировка, свързана с "Ал Кайда"

ЕС и Свят 05.04.2024 10:57 Снимка: АР/БТА

Атентатор камикадзе взриви лидер на групировка, свързана с "Ал Кайда"

Атентатор самоубиец задейства експлозивите си в северозападната част на Сирия късно вечерта в четвъртък, като уби съоснователя на основната свързана с "Ал Кайда" групировка в страната, която контролира голяма част от северозападната част, съобщи Асошийтед прес.

Някои активисти оспориха източника на експлозията, като вместо това заявиха, че дистанционно взривена бомба е убила Абу Мария ал Кахтани, чието истинско име е Майсара ал Джубури. Ал Кахтани е съосновател на "Фронта Нусра" в Сирия - войнствена групировка, която по-късно се преименува на "Хаят Тахрир аш Шам" и твърди, че е прекъснала връзките си с "Ал Кайда".

Според базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека, който разполага с мрежа от активисти на терен, атентаторът е влязъл късно вечерта в къщата за гости на Ал Кахтани в град Сармада в провинция Идлиб и е детонирал експлозивите си, съобщава БТА.

Малкият анклав в северозападната част на Сирия е последната територия, контролирана от бунтовниците, припомня АП. "Хаят Тахрир аш Шам" контролира северозападната провинция Идлиб, докато подкрепяните от Турция опозиционни групи контролират северната провинция Алепо.

Повечето от 4,5 млн. души, живеещи в провинциите Идлиб и Алепо, разчитат на хуманитарна помощ, за да оцелеят, а почти половината от тях живеят в лагери за разселени лица.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини