Apple премества служителите си от Русия в Киргизстан

ЕС и Свят 01.10.2022 09:28 Снимка: ДНЕС+

Apple премества служителите си от Русия в Киргизстан

Apple премества служителите си от Русия в други страни, и основно в една държава недалеч от Русия, пише "Ведомости", позовавайки се на свои източници. Така служителите от Русия в голямата си част са отведени в Киргизстан, но има и в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Уточнява се, че от Киргизстан - където повечето служители се преместват - идва Назим Турдумамбетов настоящият ръководител на Apple за връзките с държавните институции. Източниците на "Ведомости" твърдят, че още през пролетта е започнала активната подготовка за преместване на служителите в Киргизстан.

По-малко предпочитани - заради високите разходи - локации за преместване, са Обединените арабски емирства и Лондон. Всъщност Apple не е обявила официално оттеглянето си от руския пазар, уточнява руското издание.

Общо взето работодатели от сектора на Apple предпочитат прехвърлянето на служителите им от Русия да е в Казахстан и Узбекистан, коментира въпроса генералният директор на "Infoline-анализатори" Михаил Бурмистров.

По-рано беше съобщено, че Bank of America, една от най-големите американски банки, е започнала да прехвърля част от своите служители от Русия в Дубай. JP Morgan и Goldman Sachs също взеха решения за преместване на служителите си от Русия.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648