Антъни Блинкън: Диалогът между Косово и Сърбия е единственият път за двете страни

ЕС и Свят 16.02.2024 15:32 Снимка: ДНЕС+

Антъни Блинкън: Диалогът между Косово и Сърбия е единственият път за двете страни

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че диалогът между Косово и Сърбия, подпомаган от ЕС, е единственият нужен път за двете страни, предаде КосоваПрес. Той допълни, че този път ще доведе всички към по-добро бъдеще, предаде БТА.

Блинкън каза това на пресконференция с албанския премиер Еди Рама вчера при първото си посещение в Тирана.

Американският държавен секретар каза, че САЩ са наясно какво се е случило в региона преди 30 години (войните в бивша Югославия през 90-те години, включително войната в Косово през 1998–1999 г. – бел. ред) и че не може да има повторение на събитията от тогава.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година, която Белград не признава. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС. Последното напрежение между Белград и Прищина дойде, след като правителството на Косово забрани използването на сръбския динар за разплащания, считано от 1 февруари. Белград изплаща в динари пенсии и заплати на персонала в управлявани от Сърбия институции, включително училища и болници, в Северно Косово, където живеят предимно косовски сърби. Те използваха динара в местните магазини, кафенета, аптеки.

Евросъюзът и САЩ изразиха безпокойство, че забраната за използването на динара в Косово може да повиши напрежението в и без това нестабилния регион и призоваха за консултации и отлагане на въвеждането ѝ.

Вчера американският посланик в Прищина Джефри Ховениер повтори призива на САЩ за отлагане на решението за динара, като каза, че то е повлияло на качеството на партньорството между САЩ и Косово, отбелязва КосоваПрес.

Ховениер изрази притеснение, че след интервюто на помощник-държавния секретар на САЩ Джеймс О'Брайън в Косово преди дни са се появили публични изявления, които оспорват влиянието на въпроса с динара върху отношенията между Косово и САЩ.

О'Брайън каза, че „ако (премиерът на Косово Албин Курти) не ни третира като партньор, това поставя под въпрос доколко можем да приемаме за партньор това правителство". Косовският премиер коментира изказването, като подчерта, че партньорството със САЩ не е застрашено.

„Както заяви помощник-секретарят О'Брайън, тази ситуация вече е повлияла на качеството на партньорството между нашите две правителства. Всяко противоположно твърдение отразява фундаментално неразбиране или погрешно тълкуване на важността, която придаваме на разрешаването на този проблем по начин, който отговаря на нашите опасения и най-важното – по начин, който да осигурява постоянна подкрепа за уязвимите хора от малцинствените общности в Косово", подчерта Джефри Ховениер, цитиран от агенцията.

Косовското правителство беше критикувано и от опозицията в страната за това, което тя нарече „увреждане на отношенията със САЩ", отбелязва още КосоваПрес. Опозиционните Демократическа партия на Косово, Демократичен съюз на Косово и Алианс за бъдещето на Косово критикуваха правителството на премиера Курти за това, че не се е координирал с международните съюзници на страната.

В отговор на реакциите от страна на САЩ и косовската опозиция председателката на парламентарната група на управляващата партия Движение „Самооопределение" Мимоза Кусари-Лиля заяви на парламентарно заседание вчера, че Косово никога не се е отклонявало от мирната ориентация и демократичните ценности.

Според нея реакциите на международните приятели и партньори на Косово по отношение на решението за динара нямат общо с ориентацията на страната, а само с притесненията за благоденствието на сръбската общност в Косово. Кусари-Лиля подчерта, че в Косово над 20 хиляди граждани от сръбската общност получават пенсиите си в евро и обращението на динара не е забранено, просто той ще се използва по същия начин, както всички чуждестранни валути в Косово.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731