Ана Бърнабич: Сърбия е енергийно стабилна въпреки бъдещата забрана за внос на руски петрол

ЕС и Свят 05.12.2022 10:32 Снимка: ДНЕС+

Ана Бърнабич: Сърбия е енергийно стабилна въпреки бъдещата забрана за внос на руски петрол

Състоянието на енергийния сектор на Сърбия е стабилно, въпреки влизащото в сила в понеделник ембарго върху доставките на руски петрол по море за страните от Европейския съюз, заяви днес сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от ТАСС, предаде БТА.

"Това (забраната за внос на петрол от Русия) ще се отрази на икономиката ни, но Сърбия е енергийно стабилна страна", се казва в изявлението на Бърнабич, цитирано от агенция Танюг. Според министър-председателя благодарение на усилията на президента Александър Вучич Сърбия е "енергийно сигурна страна", а правителството прави всичко възможно, за да се справи с трудностите.

По-рано министърът на мините и енергетиката Дубравка Негре заяви, че напоследък Сърбия внася повече петрол от Ирак и Казахстан, отколкото от Русия. Според министъра страната ще продължи да субсидира цените на електроенергията, така че цената на електроенергията да остане сред най-ниските в Европа. Цените на сръбския газ ще се увеличат с 11 процента, докато цените на газа на световния пазар са се утроили.

На 5 декември влиза в сила ембарго върху доставките на руски петрол по море за страните от ЕС. В петък страните от ЕС се споразумяха и за регулиран ценови таван от 60 долара за барел за руския петрол, доставян по море. Подобно решение обявиха и страните от Групата на седемте (Г-7) и Австралия. САЩ, ЕС и Обединеното кралство забраняват на своите компании да предоставят транспортни, финансови и застрахователни услуги на танкери, превозващи петрол от Русия на цена над договореното ниво.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648