"Амнести Интернешънъл": Украинската армия се крие в жилищни и обществени сгради

ЕС и Свят 05.08.2022 14:17 Снимка: ДНЕС+

"Амнести Интернешънъл": Украинската армия се крие в жилищни и обществени сгради

Украинският президент се възмути от доклада на правозащитната организация, защото излагала страната му

Остра реакция от Киев след доклад на „Амнести Интернешънъл”. В четвъртък правозащитната организация обяви, че украинската армия е изложила на риск цивилни граждани, като е установила военни бази в училища и болници, за да отблъсне руската инвазия. От „Амнести Интернешънъл” все пак подчертават, че така не оправдават руските атаки на сляпо, които поразяват цивилно население.

„Видяхме един съвсем различен доклад на „Амнести Интернешънъл”, който, за съжаление, се опитва да амнистира държавата терорист и да прехвърли отговорността от агресора върху жертвата. Няма и не може да има, дори хипотетично, условия, при които руските атаки срещу Украйна да бъдат оправдани. Агресията срещу нашата държава е непредизвикана, нападателна и откровено терористична. И ако някой изготви доклад, в който уж жертвата и агресорът по някакъв начин са еднакви, ако се анализират някакви данни за жертвата, а се игнорира нещо, което агресорът е правил в този момент, то това не може да се толерира”. Така украинският държавен глава Володимир Зеленски коментира доклада, предава Нова тв.

В доклада на организацията, която защитава човешките права, се посочват няколко основни извода:

Като общо заключение "Амнести" твърди, че тактиките на украинската армия за водене на бой, подлага на риск живота на цивилни граждани. От организацията подчертават, че украинските военни организират свои бази в застроени жилищни райони, в това число използват за настаняване сгради на училища и болници.

Освен това правозащитниците пишат, че военните извършват артилерийски и огневи атаки, докато тежката им техника е позиционирана сред жилищни сгради, което излага на риск цивилното население.

Докладът на "Амнести интернешънъл" беше публикуван вчера, 4 август, и предизвика резонансни реакции в много от водещите информационни агенции по света.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648