Американските компании с недостиг на работна ръка заради Covid-19

ЕС и Свят 24.01.2022 15:14 Снимка: БГНЕС

Американските компании с недостиг на работна ръка заради Covid-19

Според проучване, публикувано днес, американските компании са приключили годината със силни резултати, но са обезпокоени от възобновяването на инфекциите с Covid-19, въпреки че се очаква проблемите с доставките да намалеят.

Малко повече от една трета от икономистите на компаниите посочват като най-голям риск за перспективите нарастването на случаите на Covid-19, изпреварвайки повишаването на цените, се казва в тримесечното проучване на Националната асоциация за бизнес икономика (НАБЕ) за условията за бизнес.

През 2021 г. инфлацията се превърна в нарастваща грижа за американските потребители и предприятия, подхранвана отчасти от недостига на стоки в световен мащаб и транспортните затруднения.

NABE заяви, че около две трети от фирмите отчитат ръст на продажбите през последното тримесечие на 2021 г., което съответства на последните три проучвания и е сред най-високите стойности в 40-годишната история на проучването. А почти две трети от анкетираните са заявили, че продажбите в техните фирми са се върнали към обемите отпреди кризата.

"Положителните резултати и перспективи идват въпреки ясно видимите дефицити, особено недостига на работна ръка", заяви ръководителят на проучването Ян Хогрефе.

NABE установи, че 57% от анкетираните са изправени пред недостиг на квалифицирана работна ръка - с 10 пункта повече в сравнение с октомврийското проучване - докато почти една четвърт се борят да намерят неквалифицирана работна ръка, в сравнение с едва 11% преди това.

"И двата вида недостиг на работна ръка са станали постоянно по-разпространени през последната година", каза Хогрефе, който е и главен икономист на Boeing Commercial Airplanes.

Почти една трета от анкетираните очакват недостигът на работна ръка да продължи и през 2023 г. или по-късно. За разлика от тях, само 11% от фирмите смятат, че проблемите във веригата на доставките ще продължат да съществуват и през следващата година, а подобен дял от тях разглеждат тези проблеми като основен риск за влошаване на състоянието им. Мненията за това кога ще приключат проблемите се различават. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648