Американски и канадски кораб преминаха през Тайванския проток

ЕС и Свят 18.10.2021 09:32 Снимка: ДНЕС+

Американски и канадски кораб преминаха през Тайванския проток

Два военни кораба - на САЩ и на Канада, преминаха през последните дни през Тайванския проток на фона на повишеното напрежение между Китай и Тайван, съобщи VoA с позоваване на информация от американските въоръжени сили.

Китай смята демократично управлявания остров за своя територия. През последната година Пекин нееднократно изпраща свои военни самолети в опознавателната зона на противовъздушната отбрана на Тайван, с което предизвика недоволството на Тайпе. Само през периода между 1 и 4 октомври около 150 китайски самолета са навлезли в тази зона.

Американските военни уточняват, че ракетоносецът "Дюи" и канадската фрегата "Уинипег" в четвъртък и петък са преминали през протока, отделящ Тайван от Китай.

"Преминаването на "Дюи" и "Уинипег" през Тайванския проток демонстрира ангажимента на САЩ и на нашите съюзници и партньори към свободния и отворен характер на Индийско-Тихоокеанския регион", се казва в съобщение на американските въоръжени сили.

Военни кораби на САЩ преминават през протока приблизително по веднъж в месеца. Пекин от своя страна недоволства и обвинява американската страна в провокиране на напрежение в региона. Съюзниците на САЩ също изпращат свои кораби, които преминават през пролива. През септември през него премина британски военен кораб.

Въпреки повишеното напрежение в района на Тайванския проток досега не се е стигало до стрелба, а китайските самолети не за навлизали във въздушното пространство на Тайван, ограничавайки активността си до югозападната част на опознавателната зона на ПВО.

Опознавателната зона включва не само териториалното въздушно пространство на острова, но и по-широка зона, в която патрулира Тайван.

Днес тайванското министерство на отбраната заяви, че три китайски самолета са навлезли в опознавателната зона.

Тайванският министър на отбраната Чиу Куо Ченг заяви през седмицата, че военната агресия от страна на Китай, който претендира, че Тайван е негова територия, е най-острата от повече от 40 години насам. Той изрази опасение, че Китай вече има способността да нахлуе в Тайван и може да извърши пълномащабна инвазия до 2025 г.

Тайван има своя собствена конституция, военни и демократично избрани лидери и се вазприева като суверенна държава.

Китайският президент Си Дзинпин настоява за обединение по модела "една държава, две системи", подобно на Хонконг.

Напомняме, след предаването на Хонконг от Великобритания на Китай, Пекин постепенно отнема автономните права на Хонконг и налага своята власт. Това доведе но масови протести, които бяха потушавани със сила./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448