Албания разследва руснаци и чехи за военен шпионаж

ЕС и Свят 01.07.2021 19:33 Снимка: ДНЕС+

Албания разследва руснаци и чехи за военен шпионаж

Главният прокурор на Тирана разследва двама руснаци и петима чехи по подозрения във военен шпионаж, извършен по време на военното учение "Defender Europe 21", съобщава сайтът Екзит, цитиран от БТА.

Според източници на Евронюз руснаците са разследвани за получаване на конфиденциална информация за операциите на чуждестранно правителство, а чехите са заподозрени, че са фотографирали щабквартирата на НАТО в град Кучова и военните учения на американски войници в Дуръс.

Всички заподозрени са напуснали Албания.

По време на "Defender Europe 21", голямо многонационално военно учение, ръководено от САЩ, албанската разузнавателна служба е държала под наблюдение 10 души, за да предотврати дейности, свързани с тероризъм.

Един от заподозрените руснаци - 47-годишният Владислав Черкасов, е влязъл в страната през Черна гора на 12 май. Той се е настанил в луксозен хотел в Тирана под фалшива самоличност, преди да замине за Дуръс. Черкасов е прекарал три дни в Дуръс, които съвпадат с периода на учението в града.

Другият заподозрян руски гражданин - Георг Буданов, е влязъл в Албания през Република Северна Македония на 1 март. Той се представял като бизнесмен, който се интересувал от инвестиции в крайбрежния град Вльора. Буданов се намирал в град Орикум, когато учението се провеждало в околностите му. Той е бил депортиран на 10 май с мотиви, че "не отговаря на условията за престой в Албания".

Чешките граждани влезли в Албания на 1 май. Един от предполагаемите шпиони, Филип Чарек, наел автомобил за групата. По време на пътуването им те спрели за известно време близо до военна база в Южна Албания, където се провеждала подготовка за съвместното военно учение. Групата напуснала страната на 11 май.

"Defender Europe 21" беше най-голямото военно учение, на което Албания е била домакин досега. То имаше за цел да подобри подготовката и оперативната съвместимост между САЩ, НАТО и партньорски военни сили. Учението включваше едновременни операции в над 30 тренировъчни зони, сред които Албания, балканските страни, балтийските страни, Черно море и Африка. Учението започна в края на април и завърши на 26 юни./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448