Акциите на Google се понижиха заради разследване на бизнеса им в САЩ

ЕС и Свят 29.06.2021 17:14 Снимка: ДНЕС+

Акциите на Google се понижиха заради разследване на бизнеса им в САЩ

Google е изправен пред антитръстова проверка, след като администрацията на Байдън възобновява политика срещу технологичните компании, започната от предшественика му Доналд Тръмп, предаде Zero Hedge.

След като новината беше оповестена, ценните книги на гиганта изгубиха почти 1%, преди да започнат да се възстановяват. В крайна сметка, в рамките на вчерашната търговия те се понижиха с 0,12%.

Според Bloomberg, антимонополните разследващи в министерството на правосъдието на САЩ, са засилили проверките на практиките на Google за дигитална реклама през последните месеци. През миналата година ведомството заведе дело срещу гиганта по обвинения в злоупотреба с господстващо положение на пазара на интернет търсене.

Служителите от министерството на финансите са интервюирали няколко от конкурентите на Google относно практиките на фирмата на пазара на рекламни технологии. Проверката е насочена към втория по важност бизнес на компанията. При миналата кампания на разследване, властите интервюираха още News Corp., Orale и Yelp за практиките на Google.

Междувременно група американски щати, водени от Тексас, заведоха иск срещу Google, твърдейки, че гигантът манипулира пазара на дигитална реклама./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448