Активистка от "Пуси райът" осъдена за подкрепа на Навални

ЕС и Свят 11.09.2021 14:45 Снимка: ДНЕС+

Активистка от "Пуси райът" осъдена за подкрепа на Навални

Московски съд осъди днес на една година ограничаване на свободата активистка от групата "Пуси райът", обвинена в нарушаване на антиковидните правила, като е призовавала да се излезе на протест в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, предаде Франс прес.

През този период на 33-годишната Мария Альохина ще бъде забранено да напуска дома си от 22 ч. до 6 ч. сутринта, да напуска Москва и да участва в големи обществени събития, съобщи пресслужбата на Преображенския съд в Телеграм, предаде БТА.

Младата жена бе призната за виновна за "пострекаване към нарушаване на санитарните правила", след като отправи през януари призиви за демонстрация срещу задържането на Алексей Навални, арестуван при завръщането си в Русия от Германия, където се възстановяваше от предполагаемо отравяне, за което обвинява Кремъл.

Няколко привърженици на опозиционера, включително неговата сподвижничка Любов Собол и говорителката му Кира Ярмиш, наскоро бяха осъдени на подобни ограничения, тъй като според съда не са спазвали "санитарните правила", призовавайки към демонстрации.

Изпълнителката Мария Альохина е дългогодишен член на "Пуси райът". Тя е една от двете активистки от групата, които изтърпяха затворнически присъди за т.нар. пънк молитва в главната катедрала в Москва/БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448