Афганистан пропуска Общото събрание на ООН

ЕС и Свят 28.09.2021 07:59 Снимка: ДНЕС+

Афганистан пропуска Общото събрание на ООН

Новите власти в Афганистан няма да се обърнат с реч към Общото събрание на ООН, предаде VOA. Говорителят на ООН заяви, че в събота са били уведомени по имейл, че се оттеглят. Посланик Гулам Изаксай първоначално трябваше да говори в понеделник, в последния ден от годишния дебат.

Изаксай обаче бе назначен от предишното афганистанско правителство на Ашраф Гани, въпреки че все още притежава акредитацията на ООН в страната. На 20 септември генералният секретар на ООН Антониу Гутериш получи писмо от талибаните, в което се казва, че техният временен външен министър Амеер Хан Мутаки иска да участва в годишното събиране на ООН.

В него се казва също, че Изаксай е бил свален като посланик на Афганистан, а талибаните номинират Мохамад Сухаил Шахин, който да го замени.

Комитетът по проверката на пълномощията обикновено заседава до октомври или ноември.

Гани внезапно напусна Афганистан, когато на 15 август талибанските бойци настъпиха в столицата Кабул. Оттогава той се е укрил в Обединените арабски емирства.

Когато талибаните за последен път контролираха Афганистан, между 1996 и 2001 г., посланикът на правителството, което те свалиха, остана като представител в ООН, след като комисията по пълномощията отложи решението си за конкуриращи се претенции за позицията./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448