9 г. решетки получи експремиерът на Северна Македония Никола Груевски

ЕС и Свят 21.05.2022 09:09 Снимка: ДНЕС+

9 г. решетки получи експремиерът на Северна Македония Никола Груевски

Бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски, който избяга в Унгария преди повече от три години, бе осъден днес на девет години затвор за злоупотреба с власт, съобщава АФП, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че това е четвърта присъда на Груевски досега.

 

Груевски, който бе премиер на страната в продължение на десетилетие до 2016 година, когато е свален заради огромен скандал с незаконни подслушвания, бе съден задочно в Скопие.

Той е близък приятел на унгарския премиер Виктор Орбан и се намира в Унгария от ноември 2018 година, след като получи първа присъда от две години затвор за това, че е използвал за собствени цели „Мерцедес“ на стойност 600 000 евро, закупен с обществени пари, припомня АФП.

Този път бившият премиер е съден за това, че е наредил разрушаването на жилищен и бизнес комплекс на стойност няколко милиона евро в Скопие през 2011 г. с цел политическо отмъщение.

Според обвинението комплексът е принадлежал на лидера на малка партия, която преди това е напуснала неговото правителство.

Още трима души бяха осъдени на затвор по същото дело - бивш министър на транспорта, бивш кмет на Скопие и ръководен общински представител, заради фалшиво деклариране, че строежът е незаконен, и заради това, че са улеснили разрушаването му с експлозиви.

Осъдените, които твърдят, че разрушаването е било оправдано, тъй като изграждането на комплекса не е отговаряло на правилата, трябва да платят също общо 11 милиона евро обезщетение.

През април Груевски бе осъден на седем години затвор за присвояване на 1,3 милиона евро партийни средства чрез офшорни и местни компании и е използвал парите, за да купува апартаменти и терени в Скопие.

През 2020 година бившият председател на ВМРО-ДПМНЕ бе осъден на година и половина затвор по дело за подстрекаване към насилие.

Съдебните действия срещу Груевски са на базата на незаконни подслушвания, изтичането на информацията от които бе организирано от 2015 година от СДСМ, която тогава беше в опозиция.

САЩ наложиха неотдавна санкции срещу Груевски заради корупция.

Властите в Северна Македония искаха неуспешно от Унгария екстрадирането на Груевски, който твърди, че е избягал след заплаха, че ще бъде убит, ако влезе в затвора.

Той е обвиняем и по други дела, включително нападение срещу парламента през 2017 година от протестиращи националисти.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648