8 загинали и 12 ранени американски военни при ударите в Сирия

ЕС и Свят 31.03.2023 08:39 Снимка: ДНЕС+

8 загинали и 12 ранени американски военни при ударите в Сирия

Шестима американски войници в Сирия са получили мозъчни травми. Това е станало миналата седмица по време на две различни атаки, извършени от подкрепяни от Иран екстремисти. Това съобщи в четвъртък Пентагонът. Военните са били диагностицирани по време на рутинни прегледи през последните дни, съобщи "Ройтерс".

Разкритието увеличава до общо 12 броя на ранените  американски войници при ударите и контраудари в Сирия миналата седмица. Атаките също убиха американски наемник и раниха друг.

Пентагонът също така разкри, че осем бойци са били убити по време на ответни въздушни удари на САЩ срещу две свързани с Иран съоръжения в Сирия.

Президентът Джо Байдън в петък предупреди Иран, че Съединените щати ще действат със сила, за да защитят американците.

Припомняме, че Белият дом заяви в понеделник, че инцидентите няма да доведат до оттегляне на САЩ от почти осемгодишното им разполагане в Сирия, където те се борят с останките от групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ).

Министерството на външните работи на Сирия осъди ударите на САЩ, като заяви, че Вашингтон е излъгал за целта и обеща в неделя да "прекрати американската окупация" на своята територия.

Министерството на външните работи на Иран обвини силите на САЩ, че са атакували "цивилни обекти".

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364