ЕС и Свят 10.02.2023 09:23 Снимка: ДНЕС+

6500 сгради рухнали след труса в Турция

Пострадалите бесни на Анкара, че допуснала лошо строителство

Над 6400 сгради са сравнени със земята след опустошителното земетресение с магнитуд 7,8 в Турция. Броят на жертвите нараства с всеки час - вече са над 20 хил. Фактът, че дори някои от най-новите жилищни блокове се разпаднаха на прах, доведе до тежки въпроси към властите относно стандартите за безопасност на строителството.

“Някои сгради просто са се свлекли на земята, докато много са се срутили настрани като тесте карти. Това показва, че голяма част от строителството няма съответните характеристики за стабилност при земетресение. Блоковете, чиито стени са се сплескали, вероятно са много стари, построени с по-слаби материали”, обяснява д-р Хенри Банг, геолог в университета в Борнмут.

С нарастването на жертвите започна да се заражда и напрежение в най-тежко засегнатите райони. Жителите обвиняват правителството, че лошото налагане на разпоредбите за качество през годините е допринесло за срутването.

Ново строителство в град Малатия, за което е посочено, че е “завършено в съответствие с най-новите разпоредби за земетресения” в рекламна кампания, е почти изравнено със земята, посочват от Би Би Си. Специално било упоменато, че всички използвани материали и изработката са с “първокласно качество”. Друг наскоро вдигнат жилищен блок в пристанищния град Искендерун също пострада тежко.

Земетресенията са често срещани в Турция, която се намира в много сеизмично активен регион - 3 тектонични плочи под земната повърхност са под постоянно напрежение в резултат от триене помежду си.

След труса в Северозападна Турция през 1999 г., когато загинаха над 17 хил. души, правителството реши да въведе данък “земетресения”, тъй като в разгара на икономическа и политическа криза тогава ясно пролича, че Анкара няма изграден механизъм за справяне с катаклизми от подобен мащаб. Бяха направени ужасяващи разкрития - сгради, строени с морски пясък или пък без разрешително. Тези събития, а и последвалото през 2011 г. земетресение в района на езерото Ван бяха достатъчен сигнал, че е необходимо да се въведат по-строги стандарти по отношение на новите сгради. Затова и сега местните, които плащат данъка вече две десетилетия, са бесни и питат правителството: къде са парите ни?

Регулациите, стандартите в строителството и корупцията бяха и едни от основните критики към тогавашните управляващи и вперил поглед натам, Реджеп Ердоган стана премиер за първи път през 2003 г. Дълги години основен двигател в икономическия модел на неговото управление беше именно строителството, което беше оставено предимно в ръцете на хора, близки до управляващата партия. След природното бедствие през 2011 г., при което загинаха стотици, тогавашният премиер Ердоган обвини лошото строителство за големия брой жертви. “Общините, строителите и надзорните органи сега трябва да видят, че тяхната небрежност е равносилна на убийство”, заяви тогава той./24 часа

CHF CHF 1 1.99127
GBP GBP 1 2.27819
RON RON 10 3.93092
TRY TRY 100 5.58967
USD USD 1 1.79995