6000 страници имейли на Байдън проверяват републиканците в Конгреса

ЕС и Свят 31.03.2024 12:07 Снимка: ДНЕС+

6000 страници имейли на Байдън проверяват републиканците в Конгреса

Националният архив в САЩ публикува около 6000 страници с имейли тази седмица до републиканците от Комисията за надзор на Камарата на представителите в Сената, съобщава New York Post. Те са част от разследването на бизнес сделките на семейството на президента Джо Байдън.

В две писма тази седмица до представителя на председателя Джеймс Комър, главният съветник на Националния архив Гари Стърн пише, че са били предадени 211 имейла, обхващащи 5860 страници.

"Както обяснихме на вашите служители, ние провеждаме текущ процес на уведомяване на представителите на бившия и действащия президент", пише Стърн.

Комър и колегите му са поискали имейли от времето, когато Байдън е бил вицепрезидент на президента Барак Обама (2009-2017).

Сред поисканите записи бяха документи, когато тогавашният вицепрезидент Байдън е използвал псевдоним и комуникация със сина му, бизнесмена Хънтър Байдън или негови бизнес партньори.

Откакто The Post за първи път разкри подхранваните от наркотици чуждестранни бизнес сделки на Хънтър Байдън през 2020 г., републиканците в Камарата на представителите търсят доказателства за неправомерни действия от страна на президента Байдън.

Припомняме, че в момента Хънтър Байдън е съден по различни обвинения, като данъчни измами, незаконно притежание на оръжие и други.

Президентът Байдън често се е срещал с бизнес партньори на Хънтър, но следователите от Камарата досега не са успели да открият доказателства за престъпна дейност.

Разследването за импийчмънт, започнало с много шум през декември, досега не е довело до нищо.

Съперникът му за Белия дом Доналд Тръмп, подкрепи това разследване. 

През декември, Байдън обвини републиканците в Камарата на представителите, които започнаха разследването срещу него, че не желаят да се занимават с "реални проблеми".

CHF CHF 1 1.97959
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93132
TRY TRY 100 5.59248
USD USD 1 1.80078