5 милиона застрашени при силно земетресение в Истанбул, предупреди учен

ЕС и Свят 27.06.2021 18:45 Снимка: ДНЕС+

5 милиона застрашени при силно земетресение в Истанбул, предупреди учен

Евентуално земетресение в Истанбул може да постави на риск живота на 5 милиона жители на района, предупреди турски геолог от Истанбулския техически университет и член на Турската академия на науките, цитиран от в. "Дейли сабах", съобщи БТА.

Според Наджи Гьорюр евентуално земетресение може да засегне язовира Кючюкчекмедже, на европейски бряг на Истанбул.

"Има около 4-5 милиона души, чийто живот е подложен на риск. Силно се съмнявам, че язовирът Кючюкчекмедже ще издържи както трябва на евентуално /силно/ земетресение", каза ученият пред агенция ДХА.

Гьорюр напомни, че Източноанадолският разлом започва от района на град Карлъова, окръг Бингьол, и продължава до южния окръг Адана. Северноанадолският разлом също започва от Карлъова и продължава до Истанбул. "Карлъова е мястото, където тези два разлома се срещат", заяви той в коментар за вчерашния трус от 5,3 в Бингьол, който нанесе щети върху къщи в съседния окръг Елязъг.
Според експерта дори и по-леките земетресения показват, че "не сме подготвени".

"Министърът на околната среда и градоустройството казва, че 200 хиляди сгради трябва да бъдат трансформирани. Ако сграда, която е в риск, има четири етажа, което е минимумът, а всеки етаж по два апартамента, то това означава по осем апартамента на сграда," изчислява той. "Ако умножите този брой по 200 хиляди, това се равнява на 1,6 милиона апартамента, с по четири души в жилище, означава 4-5 милиона хора в риск", продължи със сметките Гьорюр.

Истанбул, чието население възлиза на над 15 милиона души, е най-населеният град на Турция и е в постоянен риск от земетресения, отбелязва "Дейли сабах". Множество изследвания показват, че градът неизбежно ще бъде изправен пред силно земетресение, като според учените въпросът е не "дали", а "кога"./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448