20 страни от ЕС искат план за противодействие на жегите

ЕС и Свят 20.11.2023 17:59 Снимка: ДНЕС+

20 страни от ЕС искат план за противодействие на жегите

Повечето страни от Европейския съюз настояват за по-силни действия на ЕС, с които да се подготви за здравните последици вследствие на изменението на климата и потенциала на глобалното затопляне да разпространява болести, предавани от вектори, съобщава "Ройтерс".

Европа изпитва сериозни здравни последици в резултат на променящия се климат. Смята се, че около 61 000 души са починали по време на тежките горещи вълни на Стария континент през миналото лято. Това предполага, че усилията на страните да се подготвят за жегите са недостатъчни.

В съвместен документ 20 от 27-те страни членки на ЕС, сред които Хърватия, Германия, Гърция, Малта и Нидерландия, призовават Съюза да засили наблюдението си на заплахите за здравето и здравните системи, породени от екстремното време, за да помогне на страните да се подготвят.

ЕС трябва да изготви и планове относно заразяването със зоонозни и чувствителни към климата векторни болести, както и да засили своята система за ранно предупреждение и реагиране, в случай че бъдат открити вектори, разпространяващи заболяването.

"Ако не бъдат предприети проактивни мерки, е въпрос на време определени предотвратими инфекциозни заболявания, които в момента са по-разпространени в други региони, да станат все по-често срещани явления и в рамките на ЕС", предупреждава се в документа.

Той е подкрепен също от Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния и Словения.

Изменението на климата увеличава риска инфекциозните болести да се разпространят в нови райони - включително в Европа, тъй като летата стават по-горещи и по-дълги, а все по-честите наводнения създават благоприятни условия за разпространение на инфекциозни болести.

Пример за това е тигровият комар, който понастоящем се среща в 337 региона в Европа - над два пъти повече спрямо десетилетие по-рано.

Здравните министри на страните от ЕС ще обсъдят документа на среща следващата седмица. В момента ЕС изготвя първата си оценка на климатичния риск, която се очаква да бъде публикувана следващата година като основа за бъдещи политики за справяне с климатичните опасности, като горещи вълни и горски пожари.

CHF CHF 1 2.07054
GBP GBP 1 2.28085
RON RON 10 3.9386
TRY TRY 100 6.27619
USD USD 1 1.81583