Живко Коцев сам потърсил Борислав Сарафов, за да съдейства за разследването на „Митниците“

България 10.04.2024 12:57 Снимка: ДНЕС+

Живко Коцев сам потърсил Борислав Сарафов, за да съдейства за разследването на „Митниците“

Вече освободеният главен секретар на МВР Живко Коцев е потърсил по телефона изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов с предложението да окаже съдействие по разследването за Агенция „Митници“. Това заяви пред Канна Рачева градският прокурор на София Илияна Кирилова.

От документи става ясно, че Коцев сам е потърсил Сарафов. Според Илияна Кирилова Коцев сам е изразил желание да бъде свидетел по това разследване, но неговата самоличност да не бъде разкрита.

„Главният секретар е звънял на и.д. главен прокурор в 9 ч. Сарафов не му е вдигнал телефона. Коцев е продължил да звъни настоятелно и в 9:03 ч. Сарафов му е вдигнал и Коцев е поискал спешна среща с него“, казва Кирилова.

„Живко Коцев е казал, че при него са дошли служители от новосъздадената комисия, че очевидно има някакъв проблем и в качеството си на главен секретар иска да разбере какво се случва с него“, допълва още градският прокурор.

„На тази среща г-н Коцев, каза че очевидно има някакъв проблем, че на него му се обадило лице, Стефан Димитров и, че очевидно нещо се случва. Каза че познава това лице и че ще помогне с всичко да бъде разкрит този контрабанден канал, който съществува дълги години. След неговото изказване г-н Сарафов го помоли наистина да ни окаже съдействие, имайки предвид, че е главен секретар. Това беше срещата, след което беше поканен на 2-я етаж в прокуратурата“, казва Кирилова.

Адвокатът е заявил на разследващите, че неговото доверено лице иска да бъде разпитан по случая, да съдейства, но неговата самоличност да не бъде разкрита.

От думите на градския прокурор става ясно, че обискът в дома на Живко Коцев е направен на 3 април вечерта.

„Излизайки оттук той каза, че иска да предаде този часовник, който видяхме в медиите. Той каза, че трябва да си вземе от кабинета личната чанта, където е ключът от дома му“, допълва Кирилова.

И до днес на Живко Коцев не му е повдигнато обвинение. Събират се още доказателства.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини