Жителите на Белово с нова жп гара

България 14.08.2021 12:47 Снимка: ДНЕС+

Жителите на Белово с нова жп гара

Жп гара Белово, която в исторически план е била причината за възникването на града, до една година ще отговаря на всички европейски изисквания. Това стана ясно от инспекция на обекта на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева и генералния директор на НК "Железопътна инфраструктура" инж. Красимир Папукчийски. Очаква се до 1 година новата жп гара да бъде построена, като до нея ще имат достъп и лица с намалена подвижност, обясни заместник-министър Андреева.

Дейностите са част от цялостната модернизация на жп линията Костенец-Септември, която се изгражда с европейско финансиране. В проекта са предвидени за изграждане сложни инженерни съоръжения (тунели и виадукти), за които в момента се изпълняват подготвителни дейности. Изпълнителят на обекта заяви, че е готов с техника и работна ръка да стартира работа и в другия участък - Костенец-Белово, след получаване на разрешение за строеж от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Построяването на жп линията, преминаваща през Белово е причина за възникването на града преди повече от 150 години. Първоначално то е било временно селище за работниците на барон Хирш, който в района е добивал дървен материал за строежа на железопътната линия. Във връзка с това тук са се заселили множество хора от всички краища на България. В последствие поради бързото разрастване на индустрията около железопътната гара се създава и днешното населено място.

*Интересен факт от историята на жп гара Белово, е че тук започва професионалната си железничарска кариера Тодор Каблешков, първия български железничар и участник в Априлското въстание./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448