Заведенията не виждат икономически мерки в плана на Кацаров

България 21.07.2021 14:42 Снимка: ДНЕС+

Заведенията не виждат икономически мерки в плана на Кацаров

Според заведенията отговорът на Министерството на здравеопазването относно тяхната позиция е поредната лъжа. Така започва отговорът на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изпратен до медиите.

Те се обръщат към министър Кацаров, че последната година и половина са се наслушали на лъжи и изопачаване на факти.

Затворените заведения никъде по света не са спасили нито един човешки живот, още по-малко в България. Ограничаването в работния процес на бизнесите е с цел забавяне на разпространението, за да може здравната система да се подготви за евентуална нова вълна. Така че впрегнете всичките си усилия в това направление, защото времето е най-ценното, с което разполагате. Но не и ние! Нашето време изтече, няма какво да губим, пишат в позицията си СЗБ и БАЗ.

Заведенията обръщат внимание, че преди известно време са поискали оставката на министър Ангелов и ще поискат оставката на всеки, който спомене за затваряне, заради вирус, за който има действаща и достъпна за всеки ваксина.

Според тях д-р Стойчо Кацаров е изрекъл лъжа - "планът включва и автоматично стартиране на програмите за социално подпомагане и подкрепа за бизнеса", защото нямало нито дума за бизнеса им в плана му.

На тях им е направило впечатление една дума в това изречение - "автоматично". И се обръщат, че единственото автоматично, е решението на здравния министър да ограничи и затвори бизнеса им при най-малкия ръст на случаите. Те питат дали техният сектор е най-опасен, че затова се затварял първи.

Заведенията припомнят, че преди да стане министър Стойчо Кацаров, като гражданин е развявал позицията си за несъществуването на вируса и е подривал доверието на хората в лекарите и лечението срещу коронавируса, докато те са се борели за оцеляването на бизнеса им.

Те пак повтарят позицията си, че представеният "план" е олицетворение на липсата на държавнически подход, загриженост и мисъл за всички хора.

Според тях опитът на здравния министър да придаде политически облик на изразената от техния бранш позиция е арогантен и само потвърждава неразбирането на проблемите на обществото.

Заведенията канят Стойчо Кацаров на публичен дебат следващата седмица./news.bg

CHF CHF 1 1.81062
GBP GBP 1 2.29841
RON RON 10 3.97421
TRY TRY 10 1.93698
USD USD 1 1.6565