Заради лекарство: Арестуваха момиче с епилепсия за притежание на наркотици

България 17.01.2023 11:21 Снимка: ДНЕС+

Заради лекарство: Арестуваха момиче с епилепсия за притежание на наркотици

Момиче с епилепсия е задържано за притежание на наркотици. По думите на близките й причината за задържането е, че имала в себе си лекарство, което е животоспасяващо за нейното състояние.

Случката се разиграла на 13 януари.

Пред NOVA 19-годишното момиче обясни, че е била проверена от полицаи, които претърсили личните й вещи без позволение. В чантата й открили хапчета против епилепсия. Въпреки медицинския документ, който им представила, полицаите я задържали.

„Обясних им няколко пъти, че ми е издаден от личния лекар. Те не го приеха и го хвърлиха на капака на автомобила“, каза още момичето.

Майката на пострадалата – Павлина Евтимова - Атанасова, обясни, че документът, който полицаите откриват в чантата на дъщеря й, е за друго лекарство. „Тя пие оригинала, а на нея й е изписан заместил, който се предлага на нашия пазар“, уточни майката.

Тя допълни още, че дъщеря й носи със себе си както бележка от личния лекар, така и гривна за епилепсия.

От Министерство на здравеопазването заявиха, че лекарственият продукт „Ривотрил“ е изключен от позитивния лекарствен списък. Заради това той не може да се разпространява на фармацевтичния пазар у нас.

Адвокатът на семейството обаче е категоричен – законът не е нарушен. „Тя е носила документ, който удостоверява лечението й. На бележката пише, че й е предписано лекарството „Клонарекс“. Тези две лекарства с идентични“, обясни той.

Лекарството „Ривотрил“ е закупено от Германия, каза майката на момичето. Тя използвала него, защото „Клонарекс“ не влияе добре на лечението й.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612