Захариева: Петков е поел ангажимент към РСМ, ЕС и САЩ, който не може да изпълни

България 25.05.2022 13:32 Снимка: ДНЕС+

Захариева: Петков е поел ангажимент към РСМ, ЕС и САЩ, който не може да изпълни

Премиерът Кирил Петков е поел ангажимент към Република Северна Македония /РСМ/, ЕС и САЩ, който не може да изпълни, коментира пред Нова нюз бившият външен министър и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева по повод искането на министър-председателя президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност/КСНС/ по темата за разиряване на ЕС и ветото, което страната ни наложи, на старта на преговори на Брюксел със Скопие. 

"Не за първи път има сигнали от премиера, че е готов на компромис без РСМ да направи нищо. Той поиска КСНС без да е запознал никой дали има напредък. Петков е доста нервен, поел е ангажимент към Македония, ЕС и САЩ, който не може да изпълни и иска да прехвърли отговорността към парламента и президента", категорична е Захариева. 

По думите й от подписването на Договора за добросъседство през 2017 г. винаги е имало общи инициативи и чествания.

"Изпълнението му е близо до нула от страна на РСМ. Има връщане назад в отношенията, отколкото голям напредък. Не виждаме необходимост от свикване на КСНС за Македония, но ако има такъв, вероятно ще участваме", отбеляза Екатерина Захариева. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648