Захариева: Няма промяна в българската позиция по Израело-палестинския конфликт

България 25.09.2020 12:06 Снимка: ДНЕС+

Захариева: Няма промяна в българската позиция по Израело-палестинския конфликт

Няма промяна в българската позиция по Израело-палестинския конфликт, обяви на парламентарен контрол вицепремиерът и външен министър на страната Екатерина Захариева.

„Принципната позиция на нашата страна е непроменена. Единственият начин за решаване на Израело-палестинския конфликт са преки преговори между Израел и Палестина, и създаване на палестинска държава.

България развива традиционно добри отношения с Израел и с палестинците. През последните години разкрихме три мисии в региона“, посочи в отговор на социалиста Кристиян Вигенин първият ни дипломат. Екатерина Захариева подчерта, че този регионален конфликт е важна тема, която е обект на дискусии и в рамките на ЕС.

Относно планът на САЩ за решаване на конфликта външният ни министър изтъкна, че става дума за мащабна инициатива, тъй като нито има процес, нито има мир в региона.

„Планът дава импулс за съживяване на Израело-палестинския въпрос и излизането му от застой. Конкретните параметри ще бъдат съгласувани между страните в рамките на диалога“, уточни министър Захариева. Тя напомни и факта, че Израел вече подписа споразумения с две арабски страни, при това при отказ от анексиране на палестински земи.

„Надявам се тази планове на Израел за едностранен отказ от анексиране на палестински територии да не изгуби своя шанс. Надяваме се на положително развитие по този конфликт“, подчерта първият ни дипломат./tribune.bg

CHF CHF 1 1.82379
GBP GBP 1 2.15904
RON RON 10 4.01048
TRY TRY 10 2.10175
USD USD 1 1.65959