За 31 г. НСО сменя едва 9 началници, но от тях 4-ма са в последните 3

България 17.09.2021 14:01 Снимка: ДНЕС+

За 31 г. НСО сменя едва 9 началници, но от тях 4-ма са в последните 3

Още от създаването си тя е на подчинение на президента, работи по закон едва от 2015-а

Макар да е службата с едва 9 началници от структурирането си през 1990 г., напоследък НСО оставя впечатление на най-проветривата. Причината е, че в последните 3 години в директорския кабинет се изредиха 4-ма души.

Още от създаването си тя е на подчинение на президента. Първият ѝ началник е покойният вече Сава Джендов, който се задържа на поста 2 г. На стола му сяда Димитър Владимиров - несменяем е цели 12 години и напуска поста като пенсионер. В следващите 3 г. го сменя Румен Миланов. Той също се пенсионира като шеф на НСО. По негово време службата вече охранява лидера на ДПС тогава Ахмед Доган.

Димитър Димитров изкарва 5 г., сменен е в първите месеци на мандата на президента Росен Плевнелиев. Заради лични причини заместникът му Тодор Коджейков се задържа на поста само 2 г. На негово място идва Ангел Антонов. Едва при него, през 2015 г., е приет Закон за НСО.

Дотогава службата работи само по правилник

Всъщност приетият от парламента нормативен акт е почти същия като стария. В него се записва, че охраняваните по закон са президентът, председателят на Народното събрание, премиерът, главният прокурор и вицепрезидентът. Транспорт пък се полага на министрите, зам.-шефовете на парламента, председателите на върховните съдилища и членовете на КС. Остана и охраната на няколко сгради - “Евксиноград”, обект “Шабла”, комплекс “Бояна”, Авиоотряд 28 и ВИП - “А” Правителствена зала на летище София. Службата осигурява и достъпа до сградите на парламента, Министерския съвет и президенстството. Бе добавена обаче алинея за застрашени извън висшите държавници, които могат да получат охрана - “други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в републиката”. Така почетният вече председател на ДПС Ахмед Доган остана с държавните гардове.

Той е сред най-дълго охраняваните от службата, които се пазят заради застрашеност. Гардове са му назначени в средата на първите години на новия век. Решението кой застрашен да се охранява се взима от комисия с членове шефовете на НСО и ДАНС и главния секретар на МВР. Всеки има по 1 глас, два са достатъчни. През 2012 г. освен Доган службата пази още Румен Петков, Сергей Станишев, Георги Първанов, Яне Янев и Цветан Цветанов, разкрива в интервю за “24 часа” тогавашният ѝ шеф Тодор Коджейков.

С държавни гардове се сдобива и Лютви Местан. Навръх Бъдни вечер през 2014 г. Местан остава без охрана. По същото време той е махнат като председател на ДПС след критики от Доган заради декларация от парламентарната трибуна в подкрепа на Турция след свалянето на руски самолет. Местан се укри в резиденцията на турския посланик в София, а малко по-късно охраната му бе върната. Окончателно обаче му бе свалена през април 2017 г.

Делян Пеевски пък получава охрана през 2016 г. Причината - имало заплаха, че се планира убийството му. Тогава МВР разкрило, че е нает апартамент с видимост, която давала възможност за пряк изстрел със снайпер по Пеевски. Заплахата бе обявена от МВР през февруари 2016 г. Тогавашният главен секретар на ведомството Георги Костов обясни, че Пеевски първоначално отказал охраната, но след това бил убеден от НСО.

Въпреки приетия закон ген. Антонов си тръгва от НСО с два скандала. В началото на 2018 г. прокуратурата започва проверка, че той злоупотребява с управлението на служебния автопарк и ловното стопанство “Кричим”. В проверяваните сигнали се твърди, че генералът, който е запален авджия, ловувал в “Кричим” сам или с другари, които нощували там, а стопанството било на загуба. Плодове, зеленчуци и риба, произведени от семейството на управителя, се консумирали от компанията. Ловните кучета на Антонов се хранели в стола на НСO. Излетите и хайките за дивеч били маскирани като командировки. На 31 януари 2018 г. Антонов подава оставка, за да отиде консул в Санкт Петербург, а от проверката не се чу да се е доказала вината му. Той остана на поста до 13 февруари, а в последните си дни преживя друг скандал.

На 8 февруари кола на НСО, в която се возеше първата дама Десислава Радева, бе преследвана от патрулка на полицията. Оказа се, че автомобилът не е бил с включени светлини, затова от МВР не са го разпознали.

След Антонов бившият шеф на Военна полиция Данчо Дяков застава на поста на 1 март 2018 г. По време на мандата му, продължил година и половина, гръмна нов скандал с кола на НСО, която вози Радева

Автомобилът е спрян от МВР заради каране в насрещното на столичен булевард. Радева отрича да е била в колата.

По времето на Дяков с охрана се сдобива и Пламен Георгиев, тогава председател на антикорупционната комисия. Причината е, че е получил писмо с бесилка. Дяков подаде оставка в края на август 2019 г., а медийни публикации свързаха решението му с това, че първата дама ръководела службата. Самата тя иронизира слуховете.

На поста му застана Красимир Станчев. По време на мандата му през май 2020 г. е задържан полковникът от службата Бисер Иванов с обвинение, че е организирал убийството на финансовата брокерка Станка Марангозова. Затова главният прокурор Иван Гешев се отказва от държавните гардове, решава да го пази Бюрото по защита, което му беше на подчинение.

Станчев напуска през юли м.г. Президентът сам поиска оставката му заради скандала на плажа Росенец, където гардове на НСО, охраняващи Ахмед Доган, захвърлиха националното знаме и блъскаха дебаркиралия с лодка Христо Иванов.

Акцията на Иванов доведе и до отпадането на охраната на Доган и Пеевски.

Тогавашният премиер Бойко Борисов поиска тя да бъде свалена, заповяда на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС да гласуват махането ѝ. До вот обаче не се стигна - двамата сами се отказаха от гардовете, защото “вече нямат доверие на принципала на службата”.

След като Станчев е освободен, на 31 юли м.г. Емил Тонев е назначен за временен, а след това и постоянен шеф на службата. В последните дни ексдепутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов поиска оставката му заради унищожаване и укриване на записите с полицейско насилие от протестите на 10 юли м.г. 

По това време обаче Тонев е само заместник в службата. Самият той обясни миналия месец, че НСО има само един запис от камерата до Министерския съвет. Той бил поискан от СДВР на 16 юли и предаден още същия следобед./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448