Яж, играй, усмихвай се и не боледувай

България 22.10.2020 12:04 Снимка: ДНЕС+

Яж, играй, усмихвай се и не боледувай

Есенните плодове, които подсилват имунитета на децата

Доказано е, че през есента децата се разболяват доста по-често. От една страна заради студеното време и посещението на детски градини и училища, от друга заради постоянната циркулация на вируси.

Това обаче може и да не се случи, стига детето ви да има силен имунитет. При това, за да го подсилите не е нужно да купувате скъпи витамини. Просто трябва да включите в менюто на детето си полезните есенни храни и особено тези, които засилват имунитета.

Отворете „природния хладилник“ и се въползвайте от есенните дадености на сезона, като плодовете и зеленчуците. Типичният плодов зеленчук, пълен с витамини, е тиквата. Освен вкусна, тя съдържа съдържа бета-каротин, витамини A, K, T, C, E, B, а също и магнезий, калий и желязо.

Поради такава богата гама от полезни вещества тиквата подобрява обмена на веществата, подпомага развитието и растежа на организма, укрепва имунната система, подобрява зрението и благоприятства при проблеми със съня.

Друг стимулант за организма ни е шипката. Тя съдържа фантастично количество витамин С, както и витамини от група В, каротин, витамини Р, К, Е, калий, силиций, фосфор, магнезий, желязо, манган и мед.

Благодарение на всички тези полезни вещества шипките повишават имунитета, веднага въздействат срещу първите симптоми на остри респираторни заболявания, имат тонизиращ ефект, нормализират храносмилателния тракт, стимулират метаболитните процеси, подобряват функционирането на сърцето, централната нервна система и белите дробове.

Полезни за нас са и орехите. Ядките ни снабдяват с  желязо, цинк, мед, манган, йод, мазнини, протеини, антиоксиданти, витамини В1, В2, С, РР, каротин. Благодарение на тези вещества и витамини орехите стимулират мозъка, увеличават издръжливостта и защитата на тялото, подобряват паметта и функцията на сърцето.

Сред другите есенни оръжия срещу вируси са дюлята и гроздето. През есента и зимата слънцето често е скрито под облаците, а това намалява и витамин Д-то в организма ни. Добре е,  макар и химия, да се снабдим с влакон вит Д в домашната си аптечка.

За големите препоръчителната доза е 4 капки дневно, а при децата, в зависиомост от възрастта и теглото им – по 1 или 2 капки на ден. Но и колкото и да сме заобиколени от облак от вируси, най – добрият начин да се предпазим е по – честото излизане навън и проветряването вкъщи.

Чисто психологически, отблъскването на вирусите става като се отървем от лошите мислим и привлечем позитивна енергия. Защото доброто настроение е един от най – силните имуностимуланти! 

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.80444
GBP GBP 1 2.17689
RON RON 10 4.01344
TRY TRY 10 2.09954
USD USD 1 1.63258