Янаки Стоилов: ВСС постави щита пред Гешев толкова напред, че друг министър да поиска оставката му

България 23.07.2021 11:06 Снимка: ДНЕС+

Янаки Стоилов: ВСС постави щита пред Гешев толкова напред, че друг министър да поиска оставката му

Другата седмица ще предложа как да имаме специализирано правосъдие без специализиран съд, обеща правосъдният министър

Висшият съдебен съвет /ВСС/ дебатира седем часа и постави щита пред главния прокурор Иван Гешев толкова напред, че друг министър да не може да постави въпроса за оставката му. Това каза по време на изслушването си в парламента правосъдният министър Янаки Стоилов. Той започна с призив към народните представители да допринесат за реабилитация на парламентаризма в България. Министър Стоилов припомни, че до него в качеството му на министър на 14 юли 2021г. е постъпила информация от министър Бойко Рашков за допуснати нарушения от обвинител номер 1.

„Смятам, че има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебните задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт, и насрочих заседание на ВСС“, обяви пред депутатите Янаки Стоилов. По думите му става въпрос за избирателно и тенденциозно разгласяване на данни от досъдебно производство, публични изявления и коментари, които показват предубеденост, което нарушава принципа за невиновност, използване на служители на Бюрото за защита на свидетели за претърсвания в сградата на президентството, което нарушава принципа на разделение на властите, както и пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата.

„Предложението ми за освобождаване на Иван Гешев изпълни своята роля“, смята министър Стоилов. Според него то е предизвикало необходимата за целта дискусия.

„Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество. Това, което озадачава и което аз не приемам е, че след като дискусията засегна всички аспекти на проблема, най-накрая тя завърши с произнасяне, че ВСС не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа. Трябва да има аргументи по допустимостта“, коментира проф. Стоилов. Той обеща на депутатите другата седмица да им предложи как у нас да има специализирано правосъдие без специализиран съд. Правосъдният министър е готов и с нов модел на издръжка на местата за задържане в страната, при който лишените от свобода лица ще могат да произвеждат прехраната си. Янаки Стоилов смята, че е време да се премахне и инвестиционното българско гражданство./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448