Все повече деца търсят помощ от психолози, чувстват се самотни

България 23.04.2023 12:51 Снимка: ДНЕС+

Все повече деца търсят помощ от психолози, чувстват се самотни

Чувството за самота е сред основните проблеми на съвременните деца. Това показват обажданията на Националната телефонна линия. Все повече младежи търсят подкрепа от психолозите със сигнал, че нямат приятели и се чувстват пренебрегнати от родителите и съучениците си. Не липсват сигнали и за упражнено насилие - вкъщи или в училище.

От началото на 2023 г обажданията от деца на Национaлната телефонна линия са над 7000, като малко над 180 от тях са сигнали за тормоз и насилие, включително и за пренебрегване.

„Наскоро имахме случай с момиче, което имаше проблеми с общуването. Беше се скарало с класа си. Тя се обади с въпрос защо се е получило така. Първото нещо е консултантът да свали психическото напрежение и да изгради доверителна връзка, след което да й обясни, че трябва да бъде емпатична, да се отстоява, да казва „не””, заяви Георги Иванов от ДАЗД.

Фактът, че децата търсят толкова често помощ от непознати консултанти говори за пропуски в комуникацията с най-близките в семейството, смятат и психолози.

„Родителите масово не говорят и не разбират нито емоциите, нито желанията на своите деца. Може би защото нямат време и са ангажирани”, каза специалистът Веселин Герев.
Сред другите чести проблеми, за които споделят, децата е този за големите очакванията към тях.

„Става въпрос най-често за тийнейджъри. За тях това е периодът, в който децата изграждат своята идентичност”, каза още Иванов пред "Нова".

Юношеската агресия също остава сред основните проблеми на съвременните деца, показва наблюдението на експертите. От Агенцията за закрила на детето напомнят, че телефонната линия остава напълно безплатна и денонощна. А номерът е 116 111.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194