Врабчев: Хората си слагаха снимки на Борисов, когато България водеше Западните Балкани към Европа

България 24.11.2022 08:28 Снимка: ДНЕС+

Врабчев: Хората си слагаха снимки на Борисов, когато България водеше Западните Балкани към Европа

„Хората си слагаха снимки на Бойко Борисов, когато България водеше Западните Балкани към Европа. В момента сме най-нехаресваните, защото някой обслужи чужд интерес”. Това заяви пред „Евронюз” Андрей Врабчев от фондация "Татковина".

Той заяви, че атаките над българските клубове в Македония не бива да бъдат фокус на медиите.

Всякакви хулигански изяви не могат да бъдат дневният ред на междудържавни отношения и то нека да сме наясно, че за България Македония е много важна и е много важно ние да се сближаваме. Според Врабчев нямаше да се стигне дотук, ако България не беше поставила условия за своята подкрепа за интеграцията на Република Северна Македония (РСМ) към ЕС.

„Нямаше да се стигне дотук, ако ние не бяхме дали червена светлина преди това, тъй като отношенията ескалираха заради ветото. Що се отнася до тези клубове, те нямат реална дейност, те не са държавни и самото им съществуване е направено, за може да се извършват такива провокации“, коментира той.

Посегателство стана точно, когато трябваше – когато нещата се предвижваха между Македония и България. След това тези клубове се появиха много след единствения, който аз познавам, български културен клуб в Македония, който има реална дейност и това е БККС.

По думите на Врабчев БККС съществува повече от десетилетие и има реална дейност, но досега не е имало посегателства над него.

„Той е клубът, който действително стигна до признание на политическо ниво, че в Македония има българи“, смята Врабчев и припомни, че президентът на РСМ Стево Пендаровски и бившия премиер Зоран Заев са присъствали на 11-годишнината от основаването на клуба.

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543