Войната на тази политическа есен: Дончева срещу Слави, единият е излишен

България 16.09.2021 10:17 Снимка: ДНЕС+

Войната на тази политическа есен: Дончева срещу Слави, единият е излишен

В новия рунд се обиждат на “слаб физически и психически”, “орда комплексари”, “отровна медуза” и “жълт вестник”

Адвокатката 9 пъти бе уважаван гост в телевизия 7/8 миналата година, сега вече я пресъздава Мариан Бачев като скеч

Социолози подозират, че зад битката стои и намерени за привличане на разочаровани избиратели, ако партията на “харвардските министри”

Ако има класация на скандалите в двата месеца на проваленото 46-то Народно събрание, то в челото ѝ ще е сблъсъкът между Татяна Дончева от “Изправи се БГ! Ние идваме!” и Слави Трифонов и неговите сценаристи. Не само защото не заглъхва седмици наред, а защото до развръзката вероятно ни чакат още зрелищни битки. До кръв или до изхвърляне на Татяна Дончева от политиката, както се заричат Трифонов и хората му.

Нещата тръгнаха като принципни - първо лек сблъсък между двете юридически школи: старата на Дончева и младата на Ива Митева и юристите на Слави. Последва обидата от лявата правистка към председателката на парламента, че е болонка на сценаристите, и тогава вече стана и лично. А когато Дончева се разговори с отделни “здрави сили” в ИТН да се разграничат от лидера си и да помагат за правителство, избухна и голямата политическа война.

Два гряха Трифонов никога не е прощавал - предателство и гнусни писания в жълтата преса. А Дончева, с която на старта на парламента уж бяха в един отбор, успя да прегреши и с двете

Юристката от Габрово даде последен тласък с телевизионно интервю във вторник. Тежки думи и горещ темперамент демонстрира Дончева пред Цветанка Ризова по Би Ти Ви и така напомни за прословутото интервю преди месец на Петър Илиев по Нова тв. Тогава се говореше, че лансираният за вицепремиер на ИТН се е държал толкова грубо, че е отблъснал фатално общественото мнение и от партията.

Сега Дончева атакува много лично Слави Трифонов, съвсем директно партията му, а от време на време задаваше на водещата Цветанка Ризова въпроси като: Вие искахте ли да има правителство?

За Слави Трифонов Дончева каза, че е слаб физически и слаб психически. И продължи с твърденията, за които знае, че най-много вбесяват Трифонов - за това кой стоял зад ИТН: Хора отзад подтикнали Слави Трифонов да създава политически проект. Никой не знае как взема решения и кой му ги спуска. Ако в парламентарната група на ИТН имали два грама разум би трябвало сами да стигнат до извода, че в тази работа има нещо нечитаво. Те не бивало да са крепостни на Слави Трифонов и неговите сценаристи.

Дончева се разпростря и с по-големи и ярки обобщения:

"Гербаджиите в голямата си част са прости хора, които нямат самочувствието да стават по-сложни, но имат самочувствието да се възползват от постове и сделки. При Слави Трифоновата партия има орда комплексари с разминаване между самопреценката и реалността.

Преди следващите избори българският народ трябвало да разбере, че ИТН е символ на подмяна, а не на промяна. Тия хора събориха 2 парламента. Торпилираха 6 месеца от живота на България, без да им мигне окото. Това ги прави напълно негодни за промени и политически действия. Затова българските граждани трябвало да сменят рязко ориентацията, посъветва Татяна Дончева и добави Ние и ДБ сме 47. Когато станем 100, ситуацията ще е друга. Когато партията на Слави Трифонов бъде отстранена и минимизирана, работата ще бъде друга.

И разбира се, получи отговор от самия лидер на ИТН. Във фейсбук Слави я сравни с жълт вестник, нещо, което в неговите уста звучи като грандиозно падение:

Гледах на живо предаването на Цветанка Ризова по bTV, в което гост беше Татяна Дончева. Всъщност не беше на гости Татяна Дончева. Беше на гости вестник Шок. Не - Уикенд беше. Не, не, вестник Папараци или вестник Сензация. Абе, де да знам, един от тия беше. Защото заместник-председателят на парламента не може да гостува в национална телевизия и да говори такива лъжи и обиди. Без факти. Без доказателства. Без морал. Жълти. Гнусни. Унизителни. Защото, ако приема факта, че не жълт вестник, а заместник-председателят на парламента говори по подобен начин, трябва да приема, че ние сме избрали жълт вестник за заместник-председател на парламента. А това не говори добре за нас.

Но Татяна Дончева няма да бъде повече заместник-председател на парламента, даже няма да бъде депутат в парламента, защото няма да я изберат на следващите избори. Което говори добре за нас.

В цветисти сравнения се впусна и депутатът от ИТН Филип Станев: Татяна Дончева прилича на една медуза, която, дори да се е разпаднала от своята отрова, пак лъже. Тя е отрова в българската политика, обясни Станев.

Тошко Йорданов пък обясни отиващия си 46-и парламент като татянадончевщина: Размахване на листчета, на които не помним какво сме писали.

Дончева е остро на нож с ИТН след скандала “500 k”, започнал с твърдения на Тошко Йорданов и продължен от Радостин Василев. Вчера 36-годишният адвокат Василев коментира последната изява на Дончева така: Лъжи, лъжи, лъжи, лъжи, лъжи и пaк лъжи зa вcичкo. Oбиди, злoбa, жлъч и плюнки.

Депутатът от ИТН Любомир Каримански добави друг акцент: Когато преди по-малко от година г-жа Дончева беше в студиото на Слави Трифонов и гостуваше с идеята, че ще променим всичко заедно. Ако е знаела тогава, че Трифонов и проектът Има такъв народ работи с политическото задкулисие, странно какво правеше там.

Скандалът набира сила от месец, докато Татяна Дончева обиждаше председателката на парламента Ива Митева като “болонка на сценарист”, а Слави Трифонов обясняваше по Панорама как се втрещил, когато чул Дончева да казва, че зад ИТН седи Маджо. Всъщност, както писа “24 часа”, Дончева е била “лепилото” за кабинет с третия мандат, ако той отиде при Мая Манолова. Това обяснява донякъде директния ѝ сблъсък с партията на Слави.

А беше уважаван коментатор

Каримански е прав - Татяна Дончева сега може да подозира, че зад Има такъв народ се спотаява мрачно задкулисие, но само допреди броени месеци бе уважаван участник в телевизия 7/8. Справка в сайта на телевизията показва, че Татяна Дончева е гостувала два пъти на Слави Трифонов във Вечерното шоу - на 11 май 2020 г. и на 23 юли.

На 15 януари 2020 г. е в “Студио Хъ” при водещия Тошко Йорданов. На 7 май пак там критикува мерките на кабинета “Борисов” в кризата.

На 8 юли говори за политическата криза. На 5 октомври - пак в “Студио Хъ” говори за пачките, кюлчетата, чекмеджетата и премълчаната истина. На 9 декември - за абсурдното законотворчество на управляващите.

Междувременно на 25 май и 10 септември 2020 г. се изявява в “Крум Савов Live”.

Но нещата се променят. От май тази година пак е във “Вечерното шоу”, но като политически скеч. В ролята на Татяна Дончева е Мариан Бачев.

Защо юристката толкова се е наострила

И Слави Трифонов, и Татяна Дончева са публични личности с “остри ръбове”, преминали през много конфликти през последните десетилетия. Социолози обаче виждат “електорална” версия за сегашния сблъсък на Дончева с партията на Слави.

Избирателите на “Има такъв народ” и “Изправи се БГ! Ние идваме!” са с една и съща базисна мотивация - срещу статуквото. И двете формации нямат твърди ядра от избиратели и гласовете могат да се преливат. ИТН обаче е с много по-голям електорат - на изборите на 11 юли за тях гласуваха 657 829 души, а за ИБГНИ - 136 885.

Сега обаче на хоризонта е новата партия на Кирил Петков и Асен Василев и социолози и политолози прогнозират, че може да отхапе електорат най-вече от ИТН и ИБГНИ.

За формацията на Мая Манолова, в която е и Татяна Дончева, такава електорална щета може да е фатална. На 11 юли ИБГНИ бе само малко над 4-процентната бариера с 5,01%. Така че има риск да не я прескочат за новите избори на 14 ноември.

И когато Дончева атакува и казва: Когато партията на Слави Трифонов бъде отстранена и минимизирана, работата ще бъде друга, може да има изчисление на ИБГНИ за привличане на разочаровани избиратели на Слави Трифонов.

Според данни от проучване на “Алфа рисърч”, които излязоха в сряда, тъкмо “Има такъв народ” и ИБГНИ са най-уязвими от “изтичане” на разочаровани избиратели.

56% от привържениците на Мая Манолова и 57,9% от тези на Слави Трифонов смятат да повторят избора си от 11 юли и на 14 ноември. Което означава, че близо половината от феновете на двете формации вече са ги загърбили, разочаровани от изявите им в това Народно събрание.

При партиите с твърд електорат процентите са доста по-високи - 87,1% за ГЕРБ, 86,1% за БСП, 82,5% за ДПС. 78,5% от избирателите на ДБ ще казват, че ще пуснат пак бюлетина за нея./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448