Влоши ли се времето, "Вера Су" ще се разбие в скалите край Камен бряг

България 24.09.2021 17:06 Снимка: ДНЕС+

Влоши ли се времето, "Вера Су" ще се разбие в скалите край Камен бряг

Търсят се варианти за разтоварване на заседналия край Камен бряг кораб, предаде репортер на БГНЕС.

Опасност за екипажа няма, опасност от разлив на нефтени продукти също няма, тъй като в кораба няма гориво, увери директорът на Агенция „Морска администрация“ Живко Петров за ситуацията около заседналия плавателен съд край скалите на Камен бряг.

Корабът "Вера Су" превозва азотни торове и е пътувал от Украйна за пристанище Варна. Засега пряка опасност няма, увериха от „Морска администрация“. Единственият риск обаче е времето да се влоши, а евентуална буря да го разбие напълно в скалите. Според Живко Петров вероятната причина за засядането е навигационна грешка на вахтения офицер. Предната част на кораба е доста повредена, тъй като се е забил в скалите със скорост 7 възела (12-13 километра).

Тази сутрин плаващ кран и втори кораб трябваше да започнат разтоварване на заседналия съд, но се оказа, че няма как те да се съберат в плитчините.

Един от предложените варианти за освобождаването му е част от товара да бъде разтоварен от борда във водата, но той е отхвърлен, тъй като се намира в защитена зона, където би могло да се предизвика завишена концентрация на азот във водата.

Назначен представител от фирмата и представители на застрахователя вече извършват оглед, поясни шефът на „Морска администрация“ и допълни, че водолази пък оглеждат мястото, за да се прецени дали с влекач може да бъде издърпан плавателният съд от плитчината.

Проблемът е, че товарът е много – хиляда-хиляда и петстотин тона, който трябва да се свали, за да се види дали корабът ще се освободи от скалите. Около 550 – 600 кубика вода има в самия кораб, обясни още Петров./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448