Vivacom пусна 5G мрежа в 27 града в България

България 21.09.2020 14:59 Снимка: ДНЕС+

Vivacom пусна 5G мрежа в 27 града в България

Vivacom пуска от днес 5G мрежа в центровете на всички 27 областни града в България, съобщиха от компанията. Мрежата е създадена чрез метода DSS, който позволява на операторите да използват свободните честоти от съществуващата 4G мрежа. Подобна 5G мрежа изградиха вече и Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T.

Динамичното споделяне на спектъра (DSS) се смята за първата стъпка към 5G мрежите, чието изграждане в Европа се забави значително заради пандемията.

Всеки клиент на Vivacom с устройство, което поддържа 5G, ще може да изпробва мрежата безплатно до края на годината. Потребителите ще получат и бонус от 30 хил. MB месечно.

"Като следващ етап Vivacom ще продължи да работи за разширяване на покритието и повишаване на скоростите на 5G, включително ще участва в бъдещите търгове за нов честотен спектър", коментират от компанията.

Провеждането на самите търгове в България също се забави заради пандемията и към момента няма яснота кога ще се случат те.

От компанията не посочват какви са максималните скорости в новата мрежа, но тестове в мрежата на AT&T в САЩ не дават поводи за оптимизъм засега.

Какво е DSS?

DSS променя из основи начина, по който безжичните мрежи могат да бъдат надградени до изцяло ново поколение технология, обясняват от Vivacom. При преминаването от 3G към 4G например, операторите трябваше да запазват сериозна част от честотния спектър специално за клиентите на новата технология, дори те да са незначителен брой.

Софтуер-базираната DSS технология позволява разпределянето на спектъра да става динамично - потребители и на 4G, и на 5G могат да използват една и съща честота, според конкретната необходимост от скорост и капацитет. Това ще осигури плавен преход към пълноценна 5G технология, базиран на нуждите на потребителите и непрекъснато растящия брой 5G устройства и приложения. Съвместното използване на спектъра позволява бързо въвеждане на 5G технология навсякъде, където вече има изградена 4G мрежа.

CHF CHF 1 1.82243
GBP GBP 1 2.15594
RON RON 10 4.01072
TRY TRY 10 2.02748
USD USD 1 1.653