Везиева ще обжалва констатациите за плагиатство

България 04.06.2022 08:22 Снимка: ДНЕС+

Везиева ще обжалва констатациите за плагиатство

„Докладът на Комисията по академична етика и изнесените в него констатации в публичното пространство ще бъдат обжалвани в законоустановения срок и ред, като по съществото на направените изводи ще изложа подробно становище”. Това се казва в съобщение до медиите, разпространено от бившия служебен министър на икономиката Даниела Везиева.

По-рано днес Комисията по академична етика към министъра на образованието и науката обяви в свой доклад, че Везиева е плагиатствала, за да напише дисертацията си за придобиване на степента "доктор" в Националния военен университет.

Четирима арбитри са излезли със становища за значително по обем плагиатство - около 90% копиране от оригиналните източници, което „шокира с мащаба и обхвата си”.

Тя е преписала 171 страници от общо 180-те в дисертацията ѝ на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“. Въпросната дисертация е в професионално направление „национална сигурност” и е защитена в Национален военен университет „Васил Левски“.

С резултата от проверката ще бъде запознат ректорът на висшето училище. Той трябва да отнеме научната степен на Везиева и в рамките на 60 дни да уведоми министерството за предприетите действия. Везиева в момента е председател на Съвета на директорите на БДЖ.  

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648