Въздушната охрана на България - вече от Пловдив, а не от Граф Игнатиево

България 22.09.2022 15:02 Снимка: ДНЕС+

Въздушната охрана на България - вече от Пловдив, а не от Граф Игнатиево

Рокадата се налага заради подготовката по приемането на новите F-16

Охраната на въздушното пространство на България вече ще е от летище Пловдив, съобщиха от Министерството на отбраната. От там уверяват гражданите, че ще има стриктно спазване на всички изисквания за безопасността на полетите поради близостта и особеностите в подхода за кацане на летище Пловдив.

Рокадата е факт от 21 септември. "Командването и личният състав на авиобаза Граф Игнатиево осъществиха успешното пребазиране на летище Пловдив на авиационната, самолето-обслужващата и специалната техника. Пребазирането се налага във връзка със старта на мащабната реконструкция в авиобаза Граф Игнатиево", обясняват от МО.

Промените в досегашната база са свързани с подготовката за новите изтребители, както и за осъвременяването на наличните машини, техника и пространства. С новата инфраструктура авиобаза Граф Игнатиево ще отговаря на изискванията за приемане на новите самолети F-16., подчертават от МО.

От снощи на летище Пловдив са екипажите на МиГ-29. Минитерството на отбраната подчертава, че те изпълняват без прекъсване мисията по Air Policing - охрана на въздушното пространство на Република България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

От летище Пловдив ще се провежда и цялостната летателна дейност на бойните пилоти, както и обслужването и ремонта на авиационна техника, докато не завърши строителството на летищната инфраструктура в авиобаза Граф Игнатиево.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648