Васил Велев за пенсионната реформа: Хората са ни скъпи

България 26.01.2016 15:51

За нас като работодатели и изрядни данъкоплатци е важно събраният обществен ресурс да се разходва ефективно. Също така е важно да се съхрани работоспособността на работниците, а увредените да се рехабилитират, защото хората са ни скъпи, а и те намаляват. Това заяви Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), предаде репортер на БГНЕС.
Миналата година имаше експертен дебат по пенсионната реформа и ред промени в законодателството бяха съгласувани със социалните партньори. Постигна се един баланс, направиха се взаимни компромиси и този първи етап на реформата е факт, относно възрастта за пенсиониране, стажа, осигуровките и др.
Въпросът с медицинската и трудовата експертиза (с инвалидните пенсии) остана като втори етап на пенсионната реформа, който да се проведе. С тази кръгла маса се дава старт на тази обществена дискусия за посоките и целите на тази реформа.
От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че пенсионната система трябва да се промени, защото не всички органи е ясно как работят, освен това самата система понякога генерира злоупотреби. В същото време обаче, пак тази система държи правата на тези хора, които наистина са инвалидизирани и не трябва да бъде нарушена тяхната закрила.
Затова, според Димитров, е необходимо да се погледне къде има проблеми в самата система тези недъзи да бъдат отстранени, за да стане тя обективна. Според Димитров хората с увреждания, не бива да бъдат подценявани, че не могат да работят.
За мен е важно, че през тези 72 ТЕЛК-а, които са в страната, ежегодно минават за първична или за последваща експертиза над 220 хил. души, което включва много съдби и да, нужна е реформа, но не за да намалим непременно разходите, а за да ги насочим, към тези, които имат нужда от тях и да ги минимизираме там, където има злоупотреби. /БГНЕС
CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648