В столицата обмислят полицаи да следят за контактните лица на COVID болни в спешните кабинети

България 19.01.2022 17:46 Снимка: ДНЕС+

В столицата обмислят полицаи да следят за контактните лица на COVID болни в спешните кабинети

Целта е да не се допуска те да се разхождат свободно из града

Новият областен управител на столицата събра за първи път кризисния COVID щаб. След заседанието стана ясно, че затягане на мерките за момента не се предвижда, предава БНТ.

Притеснение буди обаче скритата заболеваемост.

Затова полицаи ще да следят с кой отиват пациентите с коронавирус за лечение и ще проверяват близките, обясни Иван Кючуков.

Те ще го подават като контактен в РЗИ. Целта е да не се допуска контактни на заразени с коронавирус да се разхождат свободни из града.

„Когато болният пристига в спешното отделение за COVID, той не идва сам, придружаван е от един-двама близки. Влиза само болният обаче, а голяма част от тези, които са около него, не се карантинират и се изпускат“, обясни Кючуков.

В София са разкрити над 2 000 легла за лечение на коронавирусна инфекция. Според директора на СРЗИ в момента има достатъчно свободни легла, които да поемат нуждаещите се пациенти.

Областният управител Кючуков каза, че за момента не се предвижда ротация или преминаване на учениците към онлайн обучение.

Директорът на Специализираната болница по Детски болести „Проф. Иван Митев“ съобщи че, към момента има по-сериозен натиск към личните лекари и заради по-лекото протичане на Омикрон по-малко деца имат нужда от лечение в болница.

Благомир Здравков каза, че в педиатрията в момента има 2 свободни ковид легла, но в столицата има достатъчно детски ковид легла. Увеличават се обаче заразените и карантинирани медици. По искане на областния управител се проучва възможността за разкриване на допълнителни детски легла, които при необходимост да поемат лечението на деца от други градове на страната./БНТ

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648