В СОС убедени, че "Булгаргаз" няма да спре кранчето с газа

България 25.10.2021 16:46 Снимка: ДНЕС+

В СОС убедени, че "Булгаргаз" няма да спре кранчето с газа

Няма опасност софиянци да останат без парно заради задълженията на "Топлофикация". В това увери председателят на СОС Георги Георгиев на брифинг в понеделник. Той не смята, че "Булгаргаз" ще спре подаването на газ към "Топлофикация" - София и се надява на по-топла развръзка.

По думите му тепърва обаче задълженията на дружеството ще растат, тъй като не се взимат мерки в целта.

"Проблемът е, че не беше чут гласът ни за механизма за компенсация. Беше изпусната възможността своевременно да се предприемат мерки за компенсации на "Топлофикация", обясни Георгиев поредната колизия между дружеството. Едно спиране ще наруши енергийната система на страната.

А и не трябва да се забравя социалната функция, която дружеството "Топлофикация - София" изпълнява. Самото дружество си обслужвало дълга регулярно.

Георгиев е убеден, че е било нужно да се отпуснат компенсации на дружеството, както на целия частен сектор. Заводът, собственост на всички софиянци, не трябва да се дискриминира от Министерски съвет, убеден е Георгиев. Той призовава министъра на енергетиката да не прави предизборна кампания на Румен Радев, а да работи в полза на софиянци: Да прояви повече разум, както се изрази Георги Георгиев и попита: "Има ли някой начело на държавата?"

Заводът произвежда топлинна енергия и не се захранва с ток, който поскъпва, а на газ, който също поскъпва. Питаме редно ли е над 20 дни от "Московска" до "Дондуков" да не се осъществи връзка", допълни той.

Срещали и тотален отказ от страна на "Булгаргаз" да се водят някакви разговори.

Да не се удря по самара, а по магарето, призова и общинският съветник Прошко Прошков, който увери, че "Топлофикация - София" е свила разходите си до минимума да плаща единствено за газ и заплати на служителите си.

По-рано днес пред БНТ шефът на БЕХ Валентин Николов увери, че холдингът е готов за пореден път да изкупи дълга на столичната топлофикация.

Валентин Николов изрази опасения, че ако не бъде разрешен генерално проблемът с хроничното задължаване на столичната Топлофикация, само след няколко месеца ще се озовем в същата ситуация. Решението днес би било само палиативно.

Той адресира проблема към Столичния общински съвет.

По думите на Николов нужни са инвестиции в столичната топлофикация, така че тя да може да си изпълнява ангажиментите. Друг вариант е собствеността на "Топлофикация".

Припомняме, че още преди отоплителния сезон "Топлофикация - София" стана обект на внимание с дълговете си от към 2021 г. от над 713 млн. лв., от които над 164 млн.лв. са просрочени. В последното Народно събрание няколко пъти столичния кмет Йорданка Фандъкова бе викана от депутати да обясни за финансовия колапс, в който е дружеството, но тя не се яви. Вместо това от Столична община поискаха финансови компенсации от Министерство на финансите./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448