България 08.07.2020 15:16 Снимка: ДНЕС+

В Русе призовават гражданите за максимално отговорно отношение във връзка с коронавируса

Активните случаи на коронавирус в област Русе са 29, като от тях към момента девет са хоспитализирани, а двайсет са на домашно лечение. От всички активни 29 случая в момента шест са безсимптомни, а 23 проявяват различни симптоми. Сред най-често срещаните са кашлица, хрема, субфебрилна температура и отпадналост. Това стана ясно от проведения преди броени минути съвместен брифинг между заместник областния управител Валентин Колев и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова.

И към момента продължава изследването на контактните лица на новоустановените случаи. Само през вчерашния ден 37 предписания за оставане под 14-дневна домашна карантина са издадени от страна на РЗИ, а днес предстои връчването на още 25. Установени са и контактните лица на кмета на Община Русе, които са от област София. Става дума за двама души – началника на политическия кабинет на министъра на отбраната, както и началника на Централното военно окръжие.

За съжаление снощи в УМБАЛ „Канев“ е починала 72-годишна жена от село Вазово, област Разград. Сред придружаващите й заболявания са били хипертония, диабет и надномерно тегло. Припомняме, че положителната PCR проба на жената беше обявена на 19-ти миналия месец. Ден по-късно тя е била прехвърлена от инфекциозното отделение в интензивния сектор за COVID-19 към Университетска болница „Канев“, където е била интубирана. Ръководството и екипът на Областна администрация Русе изказват съболезнования на роднините и близките на починалата.

От своя страна заместник областният управител Валентин Колев призова жителите на област Русе да бъдат максимално отговорни към себе си и към своите роднини и близки. Също така той апелира те да съобразяват своето поведение съобразно реалността, в която живеем. По отношение на превантивните мерки, то основното е да се налага по-стриктен контрол към всички, т.е. мерките, които се изискват ще бъдат контролирани от компетентните институции – най-вече от Областната дирекция на МВР. „Контролът ще бъде по-успешен, ако гражданите сигнализират компетентните институции за установени нарушения“, добави още той.

От Регионалната здравна инспекция съобщиха още, че в момента е в ход тестване на екипа на Центъра за спешна медицинска помощ и на служителите, които са били контактни на медицинската сестра от Центъра за спешна медицинска помощ, която понастоящем е хоспитализирана в УМБАЛ „Медика Русе“, а в най-кратки срокове предстои да започне изследване и на служителите в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Отделно приблизително 1000 души от центровете за социални услуги и домовете за възрастни хора са тествани, като както персонала, така и лицата, потребяващи услугите са с отрицателни резултати.

CHF CHF 1 1.81263
GBP GBP 1 2.16941
RON RON 10 4.04431
TRY TRY 10 2.27277
USD USD 1 1.6627